83 четения

Три научни конференции събраха учени от цял свят във ВТУ

ТРИ НАУЧНИ ФОРУМА СЪБРАХА УЧЕНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. В петък вузът беше домакин на конференциите „35 години катедра „География“ във ВТУ“ и „История, промяна, общество – XIX – XX в.“. В събота и неделя в университета се проведе и Третият международен симпозиум „Образование ’21“.

40 учени от България се включиха в научната конференция, посветена на 35-годишнината от основаването на катедра „География“. Докладите бяха разделени в три секции – природна география, икономическа и социална география и географско образование. Две изложби съпътстваха провеждането на конференцията. Едната представя автори на учебници по география през Възраждането и е съвместно с Националния музей на образованието в Габрово. А втората – „Дестинацията не е място, а нов поглед към света“, представя колажи на студента Йордан Георгиев, специалност „Регионално развитие и геоикономика“.

Учени и университетски преподаватели от България, Румъния и Република Башкирия и Русия представят свои доклади и дискутират широк кръг от проблеми, свързани както с историята, така и със социалното, икономическото и културното развитие на Европа и света през XIX – XX в. Събитието беше част от тържествата, посветени на 35-годишнината от създаването на катедра „Нова и най-нова обща история“ като самостоятелно звено в рамките на Историческия факултет. През годините катедрата се утвърди като един от водещите университетски и научни центрове в страната и навън благодарение на усилията на десетки изявени български учени.

„Уважаеми участници и гости, убеден съм, че тази конференция ще бъде много успешна. Научният форум е с изключително актуална проблематика. Промяната е една от вечните теми, разглеждани от историята. Радвам се, че тя е предизвикала интереса на толкова много колеги от България и чужбина“, каза в приветствието си доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!