Търновската болница получи три награди за принос към донорството у нас

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ получи три приза по време на церемонията по раздаване на първите годишни награди за принос към донорството и трансплантациите в България. Инициативата се провежда в рамките на националната кампания „Да! За живот!“ и е учредена от здравното министерство и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Удостоени със статуетка във формата на сърце бяха областните координатори по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова за успешната им работа, благодарение на която търновската болница стана лидер за годината по осигуряване на органи.

Награда за подкрепа на донорството у нас получи и изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев.Отличията им бяха връчени от здравния министър Кирил Ананиев (на снимката). Церемонията по награждаването се състоя в събота вечерта в Народния театър “Иван Вазов”, като на нея присъстваха и близки на донори и трансплантирани хора от цялата страна.

От началото на 2019 година в България успешно са реализирани 14 донорски ситуации, пет от които в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Областната болница е осигурила един бял дроб, осем бъбрека, четири черни дроба и едно сърце. Благодарение на това са спасени животите на десет наши сънародници и двама чужденци.

Г. ИЛИЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *