66 четения

Градска библиотека – Свищов бе домакин на обучение на библиотечните специалисти от общината

На 26 ноември в Градска библиотека – Свищов се проведе обучение, по инициатива на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. Лектори бяха доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионалната библиотека, д-р Иван Александров – зам.-директор и инж. Калоян Здравков, зав. отдел ”Инф. технологии” към библиотеката. На събитието присъстваха също директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов Росен Маринов и Таня Ликова – гл. експерт „Култура”.

Основни акценти в обучението бяха боравенето с електронните каталози, проекти свързани с дигитализирането на фондовете и използването възможностите на интернет като неделима част от съвременната библиотечна работа. Всяка библиотека в общината получи по един екземпляр от учебно помагало за съвременните методи за организация и управление на библиотеките, лично от неговия автор доц. д-р Калина Иванова. Подчертано бе, че библиотеките отдавна не са монополисти на информацията и затова не може да се разчита само на рафтовете с книги. Бъдещето е в дигитализирането на библиотечния фонд. Пример в това отношение е проектът „Дигитална културна съкровищница ”Север +”, чрез който е създаден най-модерният център за цифровизация в България. Той се намира в Регионалната библиотека във В. Търново и благодарение на роботизирания скенер повече от 50% от фонда е дигитализиран. По този начин се съхраняват и изключително ценни артефакти, които стават достъпни за читателите от всички точки по света.

Доц. д-р Калина Иванова завърши с думите: „Ако искаме библиотеката да остане като място, на което се търси информация, бъдете активни и се възползвайте от възможностите на техниката. Бъдете по-отворени и по-модерни, за да могат читателите да ви открият”.

По информация на Градска библиотека – Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!