177 четения

В старата столица заработи Център за професионално обучение на животновъди

Своята дейност стартира първият в региона Център за професионално обучение на животновъди. Той е разкрит към Националната овцевъдна и козевъдна асоциация във Велико Търново и се намира на ул. „Никола Габровски“ 25 А. В звеното ще усвояват знания стопани в редовна и задочна форма на обучение, а успешно завършилите ще получават легитимен държавен документ, издаван от Националната агенция за професионално образование и обучение.

В центъра се предлагат две дисциплини – „Хуманно отношение при отглеждане на селскостопански животни“ и „Хуманно отношение при транспорт на животни”. Скоро предстои да бъде издадено и разрешително за превеждане на курсове за пробовземач по модул „Мляко“.

„Нашата цел е да дадем оптимална възможност на всичките ни членове да се запознаят със специфичните изисквания, да обсъдят конкретни казуси, възникнали във фермите им, както и коригиращи действия, касаещи самоконтрола в стопанствата им. Фермерите, завършили тези курсове, ще получават удостоверение, което ще могат да предоставят пред Областната дирекция по храните при актуализиране броя на отглежданите от тях животни и пререгистрация като земеделски производител“, поясни Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!