2469 четения

Георги Каббе спечели битката срещу местния парламент за отказ да строи селище край Малки чифлик

Върховният административен съд: „Няма и една дума защо не се дава предварително съгласие по закона за опазване на земеделските земи“

 

ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД даде зелена улица за селището на Георги Каббе край Малки чифлик със свое решение от 19 ноември, което е окончателно, научи „Борба“. Бившият доцент, който живее в Австрия, води битката вече 10 години и иска да инвестира 12 млн. лв. АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТМЕНИ решение на търновския парламент, с което на Георги Каббе се отказва инвестицията, защото не му се разрешава предварителен ПУП по закона за опазване на земеделските земи. Това решение бе от 28 декември м.г., а сега ВАС го е потвърдил. Така се отменя решение по казуса на местния парламент от 30 август 2018 г.

„В посочените становища действително няма и една дума защо не се дава предварително съгласие по чл. 29 ал.1 ЗОЗЗ. В решението на Общинския съвет само е посочено, че има такива отрицателни становища, но и в него колективният административен орган не е посочил нито един мотив, който да позволи правораздавателния контрол на фактическите основания или фактическите обстоятелства, които е квалифицирал като материалноправни предпоставки, послужили за издаване на акта“, се казва в решението на върховните магистрати.

ПРЕЗ 2005 Г. КАББЕ КУПУВА НИВИ И ПОСЛЕ ИСКА СМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ЗА ЖИЛИЩНИ НУЖДИ. СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА ПАНОВ ОТ 3 ДЕКЕМВРИ 2010 Г. е допуснато да се проектира частичен подробен устройствен план в местността Къс Хисар в землището на Малки чифлик. Целта е промяна на предназначението от земеделски земи за жилищни нужди. Частичният ПУП е изготвен от арх. Аталия Братованова при спазване на изискванията на ЗУТ и е представен на експертния съвет по устройство на територията в община В. Търново. Няколко пъти е връщан за корекции и отново внасян за разглеждане. Това продължава 8 години. Размотаването е и заради процедура по обжалване на становище на „ВиК Йовковци“ – дружеството два пъти не казва едно и също нещо – веднъж може да има вода до селището, после пък не можело. Заради това доц. Каббе обжалва пред КЕВР. Последното становище на водния монополист пък е било направено по искане на кметския наместник на село… Шереметя, който винаги е бил против градежа, а хора от района събираха подписки.

„Не ми е ясно за какво става дума, защото такъв имот в землището на Шереметя няма. Имотът се намира в землището на Малки чифлик и издаденият документ от „ВиК Йовковци“ просто не е верен. Буди недоумение и обстоятелството, че преди становището на водното дружество имотът в Малки чифлик да бъде включен във водоснабдителната система и довеждащите водопроводи, са дадени три други становища за ползване на вода в този район“, бе написал в една от последните си молби до общината Георги Каббе, който след решението на ВАС трябва да поднови искането си до местните парламентаристи!

Впрочем по въпросния проект се предвижда селището да е с 22 къщи и локална пречиствателна станция. В комплекса върху 15 декара площ се предвижда да има и един магазин за хранителни стоки и кафене. Къщите ще са двуетажни с богато озеленяване, защото 60 на сто от имота е предвиден за градинки и паркова зона, посочи доц. Каббе. По време на строителството ще бъдат наети 30 местни жители. В самия затворен комплекс ще бъдат създадени 10 постоянни работни места. Работа ще има за четирима денонощни пазачи, комендант на комплекса, озеленител, чистач и медицинска сестра.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Георги Каббе спечели битката срещу местния парламент за отказ да строи селище край Малки чифлик

 • 27.11.2019 в 17:38
  Permalink

  Кмет, ВиК, ДНСК, НВМС, ОЧЗ, ЦДГ, локалните и незнайно още кои са срещу него и той продължава. За десерт е някакво „Апачи“ от Австрия…

  И след всичко това бих задал въпрос в стила на г-н Quest:

  Габбе, доценте, мислиш ли, че тая строителна „гимнастика“ ще е profitable? Два километра надолу по баира твоя chaver започна значително по-безконфликтно и пак не му излезе калема…

  „Апачи“ е определението на турците в Турция за сънародниците им – преселници в Германия и Австрия.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *