1092 четения

Италианската волейболна звезда Карло Девоти гостува на „Джуниър бенд“

 

ИТАЛИАНСКАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА КАРЛО ДЕВОТИ, КОЙТО ПРЕЗ ЛЯТОТО ПОСРЕЩНА „ДЖУНИЪР БЕНД“ в своя детски творчески лагер в Берчето, миналия ден беше гост на малките музиканти в СУ „Емилиян Станев“. Той беше във Велико Търново заедно с директорката на фондация „Духовно огледало“ Татяна Костадинова, благодарение на която децата на маестро Йордан Цветанов участваха в лагера.

Момчетата и момичетата посрещнаха Карло Дивоти с песен на Адриано Челентано и разчувстван от топлия прием, той остана с тях до края на репетицията им. Направи си куп клипчета за спомен и снимки с целия оркестър.

„Работим с Карло Девоти вече 20 г. и от толкова лета аз изпращам талантливи българчета в неговия Европейски лагер. Подбирам деца, които се занимават с различни изкуства и със спорт, за да могат да се срещнат в лагера със свои също толкова талантливи връстници“, разказва Татяна Костадинова. Тя е тази, която организира и детската „Аполония“ в Созопол в рамките на голямата „Аполония“, където „Джуниър бенд“ свири вече две поредни лета. Татяна Костадинова е организаторът и на Панорамата на детското творчество в Пловдив.

„По стечение на обстоятелствата през юли за Берчето заминаха вашите деца, а не друг оркестър, на който първо се бях спряла. Но сега нито за миг не съжалявам, че така се получи, защото не знам дали в момента има по-добър ученически духов оркестър от „Джуниър бенд“, признава Татяна Костадинова.

Децата на маестро Йордан Цветанов ще участват в Европейския творчески лагер на Карло Девоти и това лято И ТАКА ЩЕ СТАНАТ ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА, С КОЯТО ПАРМА ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВИ КАТО СТОЛИЦА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА ПРЕЗ 2020 Г.

„През лятото тръгнахме за Италия, без да подозираме къде точно отиваме и колко много работа ще трябва да свършим с децата, докато сме там. Турнето беше тежко за тях, защото всеки ден имаха репетиции и концерти. Свирихме в Берчето, където се намира лагерът, основан от волейболната им звезда Карло Девоти, в Пиеченца, в Парма и Леричи. Децата вдигаха на крака хората навсякъде и понеже концертите ни бяха на открито, по площади и улици, италианците вървяха след оркестъра, очаровани от децата“, връща се към турнето маестро Цветанов.

Карло Девоти е основал лагера си в бивш манастир, който Католическата църква му е преотстъпила преди години. И там, вече 20 г., всяко лято той събира деца от целия свят. Освен в лагера си Карло работи и към Олимпийския комитет на Италия, занимава се и с деца волейболисти.

По традиция той всяка година пътува до някоя от държавите, откъдето е имал деца, за да ги види на място. Тази година е решил обиколката му да е по-голяма и той е изминал вече 20 000 км с колата си. От Велико Търново той отпътува за Албания, след това му предстои още една държава, преди да се прибере в Италия.

Докато беше в старата българска сколица, Карло Девоти се срещна с ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов. Двамата са разговаряли за възможността на г-н Девоти да съдейства на търновския вуз при осъществяването на контакти с италиански университет. Гостът се е срещнал и с директора на дирекция „Образование“ в Търновската община Пенка Игнатова, както и с директора на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!