3701 четения

Новият шеф на съда в старата столица е запален футболист и моторджия

 

Родителите на Младен Димитров са лекари, но той поел по пътя на правото

 

 

СЪДИЯ МЛАДЕН ДИМИТРОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ РАЙОНЕН СЪД. Той бе избран от Висшия съдебен съвет на 26 ноември с 12 гласа „за“ и нито един „против“ от съдийската колегия след устното събеседване. 45-годишният юрист е единствен кандидат за поста и бе издигнат от колегите си в съдебната инстанция, които му гласуваха доверие на общо събрание, а той е приел предизвикателството точно заради това.

РОДЕН Е В ГОРНА ОРЯХОВИЦА В СЕМЕЙСТВОТО НА ДВАМА ЛЕКАРИ. Малко по-късно обаче семейство Петрови се мести във В. Търново и всъщност малкият син в семейството и сегашен съдебен шеф е израснал в старата столица. Завършил Езикова гимназия, ходил войник и после завършил право в Софийския университет, макар да бил приет тази специалност и във ВТУ. Всъщност тръгнал по стъпките на по-големия си брат, който вече бил юрист. За разочарование на родителите им

 

И ДВАМАТА СИНОВЕ НА ЛЕКАРИ СТАНАЛИ ПРАВИСТИ, А НЕ МЕДИЦИ

 

Бащата д-р Петър Петров е известен хирург и дълго време е бил член на ТЕЛК, но вече не е между живите, а майката д-р Петрова е невролог.

„По време на моето детство мечтата беше да се става космонавт. Но това не е била моя мечта, нито пък съм бил наясно каква е работата на юриста, понеже израснах сред лекари и тяхната терминология ми беше доста добре позната. Въпреки това реших да уча право, защото брат ми вече завършваше и аз тръгнах по неговите стъпки. Към тоя момент юридическата професия нямаше такава девалвация и се влизаше трудно. В първите години на следването завиждах на моите колеги студенти, които бяха от юридически семейства, защото на тях им беше по-лесно. Аз, от среда на лекари, трябваше да уча другата терминология, но се справих. Надявам се“, с усмивка споделя Младен Димитров.

Любителят на моторите със старата си ямаха

С ДИПЛОМА ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ МЛАДИЯТ ЮРИСТ СЕ ВРЪЩА ВЪВ В. ТЪРНОВО и тръгва по стълбицата на кариерата си. След стажа в съда за няколко месеца е юрисконсулт в банка в Свищов. От 2001 г. е съдия, като три години е в Свищов по предложение на председателя на Районния съд тогава. Така си остава съдия и не е мислил да сменя това поприще. След това и до днес е във Великотърновския районен съд и е само наказателен съдия. Преди 9 г. става заместник-председател.

„Със сигурност заемането на председателското място крие много неудобства и ползите не са толкова много. Но така или иначе от 2010 г. бях заместник на административния ръководител и съм наясно какво се случва в съда. Знам какво беше състоянието преди това и какво е днес. За мен всичко, което е направено досега, трябва да се запази, но и да се доразвие. Но пак казвам, че нямаше да се кандидатирам за поста на председател, ако нямах доверието на моите колеги, които се обединиха около моето предложение за избор. Казвам всичко това, защото основната ми мотивация е свързана с опита и с доверието“, каза съдия Младен Димитров. Той посочи още, че в концепцията си пред ВСС изцяло е акцентирал върху приемствеността. По думите му, съдът не може да бъде статичен, трябва да се развива и да бъде в крак с новите технологии. Що се отнася до публичността на правораздавателната дейност на най-големия районен съд в областта, новият шеф смята да опита да въведе промени чрез баланс между защитата на личните данни и правото на обществото да бъде информирано.

ДАЛИ Е ДОВОЛЕН ОТ СВОИТЕ СЪДЕБНИ АКТОВЕ? На този въпрос съдия Димитров отговаря така: “Винаги съм правораздавал с чувство за лична справедливост и никога не съм допускал да приложа формално закона. Смятам, че съдиите сме призвани да разрешаваме проблемите, а не да ги създаваме. Последните години нямам отменени присъди по наказателни дела.Засега нито съм награждаван, нито към наказван“, споделя още съдия Димитров.

 

ЗА ДВЕТЕ ХОБИТА – ФУТБОЛА И МОТОРИТЕ

 

Единствените награди на съдията засега са почетните му грамоти от футболни турнири. Последното участие на отбора с капитан Младен Димитров бе този 8 ноември – празника на българската полиция. Тогава тимът на Районния съд се класира на трето място. Отборът от двама съдии, служители и съдебна охрана съществува от пет години и винаги участва в турнирите на полицията, но сега печели най-голямата си награда. Той казва, че играе футбол откакто се помни и това е любимата му игра.

Другото му хоби е моторджийството, но не заради адреналина и силните усещания. Винаги е имал интерес към моторите. Успява обаче да си купи истински хубав мотор едва преди около 7 години. Едва тогава съдията сбъдва тази си мечта и си подарява мотор „Ямаха“ 600 кубика. Сега вече има нова ямаха 800 кубика. Заедно с още двама приятели – баща и син, си правят кратки разходки с моторите, като са по-скоро търсачи на хубави гледки сред природата. Последното пътуване е до проход в Карпатите по един от пътищата за минаване от мотоциклетисти.

ЕСТЕСТВЕНО, С МНОГО ПО-ГОЛЯМА ЛЮБОВ НОВИЯТ СЪДЕБЕН ШЕФ говори за семейството си. Той има двама синове – големият Александър вече е на 20 години и е студент в Германия, където учи физика. Таткото обяснява, че в Германия образованието е почти безплатно, защото таксите са по-ниски от семестрите у нас. От 270 евро за семестър там 150 са за картата за пътуване, таксата за общежитие пък покривала всички разходи, а храната била евтина и качествена. Малкият син се казва Пресиян и е седмокласник в ОУ “Св. Патриарх Евтимий“. Момчето отсега искало да учи също в Математическата гимназия с немски като батко си и от две години тренира тенис. Жената на живота си съдия Димитров срещнал в свищовската банка, където тя била юрисконсулт след него, а той вече бил магистрат. Сега тя е съдия в Дряново и се казва Мариета.

„Аз съм богат с положителни емоции и семейство. Често у дома ми гласуват доверие и за готвенето, а аз импровизирам много добре. Финансово не съм богат, но се справям. Имам кредити, спестявания, две коли, един мотор, половин апартамент и 60 дка земи в Добруджа“, обяснява още новият съдебен председател в края на нашия разговор.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!