1357 четения

Пенсионерите в областта започват символичен протест

Пенсионерите в региона ще подкрепят Националния протест на хората от третата възраст, който ще се проведе на 27 ноември. Това заяви за „Борба“ Радка Маркова, председател на Съюза на пенсионерите в областта. По думите й членовете на организацията застъпват твърдо зад искането за спешно преизчисляване на пенсиите, за да станат те справедливи за всички според стажа им.

„Заради лошото време нашият протест ще е символичен. Няма как да осигурим транспорт за всички пенсионери, особено за тези, които живеят в селата и са най-засегнати от проблема. Настояваме за преизчисляване на пенсиите на база средноосигурителния доход през 2015 – 2016 година. Аз имам колежка, която се пенсионира преди няколко месеца. С едно и също образование сме, с един и същи трудов стаж, дори аз имам клас квалификация, но нейната пенсия е два пъти по-висока от моята“, заяви Маркова.

Тя коментира, че по време на състоялата се в началото на седмицата кръгла маса, в която участвала, от името на търновската организация подписала декларация с искания.

„Документът ще бъде предаден лично на омбудсмана на Република България. Спешно трябва да се вземат мерки, защото пенсионерите мизерстват. Имаме членове на организацията по еленските села, които взимат едва 180 лв.“, коментира Маркова.

Председателят на Съюза на пенсионерите в региона посочи като замазване на очите планираното вдигане на пенсиите с 3,3% от юли 2020 година. Според нея този ръст изобщо няма да бъде усетен от хората от третата възраст предвид инфлацията.

Тя призова и младите хора да се застъпят зад исканията на възрастните.

„Имаме нужда от тяхната морална подкрепа, защото един ден и те ще остареят, и ако сега не се направят реформи, същото ще ги сполети и тях“, допълни Маркова.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!