309 четения

Социални работници и адвокати ще се борят повече бедни и болни да ползват безплатната правна помощ

Повече социално слаби, хора с увреждания, с душевни заболявания, с психични отклонения и други уязвими групи да могат да се възползват от безплатна помощ, е общата кауза, около която се обединиха социални работници и адвокати във Велико Търново. Експертите и юристите проведоха кръгла маса на тема „Взаимодействие между социалните услуги и регионалните центрове за правна помощ. Механизмите за Закона за правна помощ в подкрепа на работата на социалните услуги и уязвимите групи“. На нея присъстваха повече от 20 ръководители и служители на социални звена от старата столица, Павликени, Свищов и Полски Тръмбеш. Събитието бе инициирано от Маргарита Сариева, управител на Центъра за социална интеграция и рехабилитация на възрастни и лица с увреждания във Велико Търново.

„В последните пет месеца имаме случаи, в които наши потребители се нуждаят от юридическа помощ, защото са станали жертва на домашно насилие, имотна измама и други нарушения на правата им. Би било полезно, ако тези хора или работещите в центровете, които посещават, са наясно, че могат да ползват услугите на Регионалния център за правна помощ в старата столица, където ще получат безплатни съвети и консултации“, заяви тя.

По време на кръглата маса първият ръководител на Регионалния център за правна помощ Ирена Стасинопулу съобщи, че звеното е стартирало работа в началото на 2017 година и за една година е посрещнало 70 души.

„В него работят само адвокати от Великотърновската адвокатска колегия. Консултират се лица, преди да се стигне до съдебен ред, при наличие на основание се образува съдебно дело, а лицето има право да избере кой адвокат да го представлява и да брани интересите му“, обясни Стасинопулу.

Като пропуски в Закона за правната помощ описа сегашният ръководител на Регионалния център за правна помощ Красимира Петрова някои от ограниченията за това кой може да се ползва от безплатните консултации и юридическа защита. В момента от услугите се възползват само пенсионери и хора с доход под линията на бедност за страната.

„Следва да се направят изменения относно възможността ръководители на социални центрове да могат да кандидатстват от името на нуждаещите се хора с увреждания, психични отклонения и други заболявания. Още повече че голяма част от представителите на тези уязвими групи са под запрещение“, коментира тя.

Шефката на общинския социален отдел Росица Димитрова допълни, че ще се търси диалог с правосъдното министерство и за осигуряване на преводачи за глухи и слепи хора, които се нуждаят от безплатна правна помощ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!