Д-р Мариана Петрова и д-р Стела Денчева ще продължат да ръководят Центъра за психично здраве и белодробната болница във В. Търново

През следващите три години д-р Мариана Петрова ще продължи да бъде управител на Центъра за психично здраве, а д-р Стела Денчева – на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Те ще запазят постовете си по предложение на кмета на старата столица инж. Даниел Панов. Във вторник следобед предложенията бяха обсъдени на първото заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към Общинския съвет.

В мотивите за удължаване на договорите с досегашните управители местните парламентаристи посочват факта, че и двете общински здравни заведения регистрират положителни финансови резултати и надграждане на качеството на предлаганите медицински услуги.

От 2014 година Центърът за психично здраве всяка година излиза на печалба, а за изминалото деветмесечие е на плюс с 69 000 лв. Бизнес програмата му за 2018 година е изцяло изпълнена, материално-техническата база в стационара е подновена и дружеството разполага с необходимия кадрови потенциал.

Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ пък излиза с положителни резултати от 2017 година. Към деветмесечието на 2019 г. тя е реализирала печалба от 13 000 лв. Дружеството успява да покрива всички текущи и дълготрайни разходи със собствени средства, успя да закупи нова апаратура, с която да провежда още по-прецизна диагностика и терапия.

Лечебното заведение работи с увеличен брой легла – 35 пневмологични, 18 фтизиатрични и 10 за долекуване. Най-важното, което лечебното заведение предлага обаче, е високият професионализъм на лекари, медицински сестри и санитари.

Епидемиологичните показатели през 2019 година показват тенденция на снижаване на заболеваемостта от всички форми на туберкулоза в област Велико Търново. Тази тенденция идва естествено продължение на положените усилия за скрининг и превенция на това заболяване.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *