358 четения

Хуманитарната гимназия в областния град поиска дофинансиране от 58 000 лв.

С 58 000 ЛВ. ДА БЪДЕ ДОФИНАНСИРАНА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО иска директорът Павлин Витанов. Средствата са нужни за последните два месеца на финансовата 2019 г., защото до ноември по реда на изпреварващо финансиране вече са разходени средствата за четвъртото тримесечие на годината.

След направените разчети обаче общинската администрация е преценила, че гимназията трябва да получи 38 000 лв. Средствата ще бъдат гласувани и от общинските съветници, преди да постъпят в бюджета на училището.

За учебната 2018/2019 година в ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ е имало 42-ма ученици, разпределени в пет паралелки. Сега в училището има 70 ученици, които учат в шест паралелки.

През 2019 година Община Велико Търново вече е дофинансирала гимназията с 10 943 лева за закупуване на оборудване за специализиран кабинет по журналистика. Училището е получило 15 134 лв. за това, че всички паралелки са маломерни. Заради малкото ученици Общината дофинансира най-старата гимназия в града вече седем години поред.

Дофинансиране за маломерните си паралелки получават и училищата във всички села на община Велико Търново, както и това в Килифарево. Сами не успяват да се справят и градските – ОУ „Христо Ботев“, СУ „Г. С. Раковски“ и СУ „Вл. Комаров“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!