633 четения

ИКТ секторът е основният двигател на търновската икономика

ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА НАЙ-ТРУДОЛЮБИВИ. ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИНСТИТУТА ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПОКАЗВА, че коефициентът на заетост за хората тук между 15 и 64 години е над 80%, което е рекорд за страната.

Проучването е базирано върху данните за работната сила на Националния статистически институт.

Старата столица е с коефициент на заетост над 80% и категорично заема първото място, изпреварвайки редица по-големи градове и дори столицата София. Това важи както за второто, така и за третото тримесечие на 2019 година, посочват от института. В анализа е посочено още, че за първи път в историята на страната са регистрирани подобни високи нива. Актуалната средна стойност на национално ниво е 71,4%. Неотдавна Велико Търново бе домакин на голяма дискусия за икономическото развитие, бизнес средата и състоянието на пазара на труда. Форумът събра представители на местната власт, включително кмета Даниел Панов, на бизнеса и предприемачи от целия регион, икономисти, финансисти, журналисти, хора от академичната общност и експерти в сферата на европейската солидарност. Основен акцент бе поставен върху бързото изграждане на стратегическата инфраструктура в Северна България като един от ключовите фактори за още по-силен растеж на местната икономика.

Фокусът падна и върху развитието на ИКТ сектора (Информационни и комуникационни технологии). Друго изследване на Института за пазарна икономика отчита, че Велико Търново е сред центровете в страната, където заетите в сферата на ИКТ се увеличават постоянно през

Един коментар за “ИКТ секторът е основният двигател на търновската икономика

  • 28.11.2019 в 10:06
    Permalink

    Ако привлечете и крадците, да работят вместо да крадат, ще бъде много хубаво. Преборете престъпността.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *