169 четения

Интерактивна изложба за българската история показват във Велико Търново

ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА НА КАРТИНИ, ПРЕДМЕТИ И СЪКРОВИЩА ЗА СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ „ИСТОРИЧЕСКО ВЕЛИЧИЕ“ е подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Повече от 50 картини, които показват моменти от родната ни история, близо 40 бронзови скулптури на български царе и владетели, репродукции на Панагюрското златно съкровище и Боровското златно съкровище са включени в експозицията, подготвена от екипа на варненската атракция „Исторически парк“.

„Ние предлагаме не просто изложба, а уроци по история за децата и тийнейджърите, които посещават експозицията ни. Разказваме им исторически факти и легенди, с които са свързани картините“, разказва управителят на изложбата Генади Георгиев и допълва, че аниматорите, които участват в това преживяване, облечени като древни български воини, обръщат особено внимание на картините. Над тези произведения на изкуството са работили екипи от художници, историци и консултанти по дрехите, оръжията, прическите, поведението на образите, които са нарисувани върху платната. Художниците се съветват дори със специалисти, които могат да им кажат подробности за черепно-костната структура. Шест месеца продължава работата по създаването на една само картина. Художниците не прерисуват вече съществуващи шедьоври, а създават нови, уточнява г-н Георгиев. И споделя, че един от консултантите на „Исторически парк“ е търновският археолог проф. Хитко Вачев.

„При нас децата могат да видят демонстрация на бойни умения и стрелба с лък и сами да пострелят с лък във вечерните часове на изложбата. Избрали сме точно лъка, защото той е характерно оръжие за старите българи, а и ако успеем да запалим малчуганите по този спорт, той не изисква особени финанси от страна на родителите“, разказва управителят на изложбата и уточнява, че преживяването е подходящо за ученици след трети клас, макар че много често в уроците и игрите след тях искат да участват и по-малки деца.

Всяка разходка завършва със състезания за учениците, които посещават изложбата, като всички игри са с образователен характер. Първите 80 ученици, които влязоха в Изложбените зали, за да видят експозицията, бяха възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *