2494 четения

Покрив на фирмен склад се самозахранва с ток, а излишъкът от енергия се продава

Малки соларни елцентрали подпомагат дейността на предприятията

 

ИНОВАТИВЕН ПОКРИВ, КОЙТО САМ ПРОИЗВЕЖДА ЕЛЕНЕРГИЯ И ФУНКЦИОНИРА КАТО ФОТОВОЛТАИЧНА ЦЕНТРАЛА, НАПРАВИХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той вече функционира във фирма „Стоп“, която се занимава с търговия на едро и дребно с нехранителни стоки. Собствената й фотоволтаична централа е изградена и пусната в експлоатация от „Енерго-Про – енергийни услуги“, информираха от компанията. 6 месеца са били необходими за внедряване на иновативното решение. Инженерите изчисляват, че покривът на фирмения склад спокойно може да осигурява необходимите за отопление, охлаждане и ежедневна дейност 28 киловата ток на час, а излишъкът да бъде продаван на енергийното предприятие на територията по предвидения в закона ред.

„Централата е пусната в действие от няколко седмици и работи безотказно, покривайки собствените нужди на „Стоп“ ЕООД. Като се има предвид пазара на електрическа енергия, рентабилността на проекта ще се покачва с всяка изминала година“, категорични са експертите на енергийния доставчик, посочвайки, че средногодишното спестяване за клиента се очаква да бъде около 6000 лв.

„Енерго-про – енергийни услуги“ е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради. В рамките на своята програма „Енергийна ефективност“ компанията реализира проекти за постигане на реална оптимизация на енергийните разходи при индустриални, търговски и битови потребители чрез своите собствени експерти и в партньорство с утвърдени доставчици и производители.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!