97 четения

Представиха книга от поредицата „Каталози“ на Националния археологически музей

КНИГАТА „ТОМИЧОВИЯТ ПСАЛТИР В БЪЛГАРИЯ. КНИЖОВНОСТ И ДУХОВНОСТ“ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА СНОЩИ В РЕГИОНАЛНАТА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ във Велико Търново. Изданието е Том 14 от поредицата „Каталози“ на Националния археологически музей и направено съвместно с Държавния исторически музей в Москва.

От всичките осем автори от България и Русия, които участват със свои разработки в изданието, трима са от Велико Търново. Това са доц. Мирко Робов, проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов.

Доц. Мирко Робов е автор на раздела „Столичните манастири“, а проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов заедно са направили раздела „Столичният Търнов – сакрална топография, реликви и мощи“. Сред авторите е и проф. Аксиния Джурова, най-дългогодишният изследовател на Томичовия псалтир. Статиите разглеждат Томичовия псалтир от всички възможни страни – епоха, историческа среда, миниатюри, език, обстоятелствата около създаването на псалтира. Има подробна статия за придобиването му от Държавния исторически музей в Москва и историята около пренасянето му там.

Книгата излиза на български, руски и английски език. Богато илюстрирана е, включително с част от миниатюрите на Томичовия псалтир. Изданието съпътства гостуването на Томичовия псалтир, който в момента е изложен в трезора на Националния археологически музей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *