Вече можем да проверяваме здравното си досие онлайн

От сряда всички, които са с непрекъснати здравноосигурителни права, могат да се възползват от новата услуга на Националната здравноосигурителна каса за извършване на справка в реално време за използваната от тях медицинска помощ. Ведомството ще предоставя данни за период от пет години назад и ще обхване информация за дейности от болничната и извънболничната помощ, лабораторни изследвания и други. Здравното досие може да бъде проверено на здравния портал www.nhif.bg на институцията, в меню „Услуги за граждани“. Там е поместена секцията „Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК“.

Резултатът от справката визуализира знак „+“, когато в информационната система на НЗОК съществува отчетена дейност от договорен партньор за съответния месец. Справката се извършва чрез въвеждане на собствено име, ЕГН и код за спам, без да съдържа лични здравословни данни и медицинска информация.

Съществува опцията системата да изпраща автоматично известия за всяко регистрирано движение по здравното досие.

В процес на изграждане е и специализирано мобилно приложение, което ще предоставя информация за услугите от сайта на НЗОК.

Въвеждането на новата услуга предоставя възможност за цялостен и пълен контрол на здравноосигурените за ползваната от тях медицинска помощ. При открити несъответствия всеки може да подаде сигнал до Здравната каса или на имейл [email protected]

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *