ВМРО събра десетки търновци за прожекцията на филма „Помни войната: 1915 – 1918 г.“

ДЕСЕТКИ ТЪРНОВЦИ ГЛЕДАХА МИНАЛАТА ВЕЧЕР В ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЪРВИТЕ ДВЕ ЧАСТИ НА ФИЛМА „ПОМНИ ВОЙНАТА 1915 – 1918 Г.“. Прожекцията беше по повод тъжната за България дата – 100 години от подписването на Ньойския договор. Излъчването на „България влиза в Първата световна война” и „Разгромът на Сърбия” беше организирано от младежката организация на ВМРО в старата столица.

„Поредицата от филми „Помни войната“ е документална картина на най-голямото в нашата хилядолетна история изпитание за нацията. Няма друга историческа случка, война, национално напрежение, което да е съизмеримо с Първата световна война, каза историкът доц. д-р Милен Михов. И допълни, че заглавието на поредицата е заимствано от книгата на пълководеца полк. Борис Дангов, българин от Македония. В тази своя книжка той пише кратки послания и съвети към бъдещите офицери как да водят войниците във война, за да спечелят и да победят. Посланието и същността на тази книга отразяват най-точно епохата, духа и гигантското усилие, което нашите деди са жертвали преди повече от 100 години, допълни още доц. Михов.

За представянето на филма в старата столица специално дойде Мария Цветкова, режисьор и сценарист на документалната поредица, която сподели със зрителите причините и целта да се заеме с този кинопроект. Сред гостите на събитието беше и Радослав Симеонов, историк, главен експерт в Министерството на отбраната в отдел „Войнишки паметници и военно патриотично образование и възпитание“, основен сценарист на четвъртата част от поредицата „Тутраканската епопея“, с когото Мария Цветкова подготвя и останалите епизоди от документалната поредица, чието представяне пред широката аудитория предстои скоро.

Всички прожекции са реализирани от Информационния център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей, с партньорството на Военна академия, на много музеи в страната, както и на Военния телевизионен канал.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.