187 четения

9 телефонни бандити от Горна Оряховица дадени на съд за измами за над 1 млн. лв.

За тартор е сочен 28-годишният Борислав Димитров – Бобито

 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу девет души за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Горна Оряховица. Бандата е нанесла за две години вреди на стойност над един милион лева, предимно на възрастни хора в страната. Участниците в групата бяха задържани на 18 април 2019 г. в Горна Оряховица, София и Букурещ по време на координирани действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДНП, ОДМВР – Велико Търновоq и румънските полицейски и съдебни органи.

Събраните доказателства показаха, че групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и строго разпределение на функциите на всеки от участниците. Т. нар. „въртачи“ набирали потенциални жертви на измамите, търсейки ги основно на стационарните им телефони. Те правили опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък. Следвала намесата на друг човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител.

Жертвите били въвеждани в заблуждение, че полицията разследва опита за измама, а за да бъдат разобличени престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците. „Мулета“ взимали подхвърлените им пари и ценности и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разрастване на дейността на групата и от съображения за сигурност ръководителите и „въртачите“ изнесли дейността си в Румъния, където била изпращана и печалбата от престъпната дейност.

За тартор на групата е сочен 28-годишният Бобито от Горна Оряховица. Борислав Димитров има 5 г. затвор за телефонната измама от 300 000 евро в Първомай. Той бе закопчан при спецакцията от 18 април в Румъния. По време на обиските в Горна Оряховица от палатите му бяха иззети два луксозни автомобила –  „Мерцедес S класа” и „Ауди А7”. Те са на обща стойност около 200 000 лева. Бобито живее в палати в квартала на богатите и се е замогнал през последните няколко години от работата като муле при телефонни удари срещу пенсионери у нас. Въпросната му къща като прогимназия в махалата била строена по време на соца. След това обаче фамилията вложила над 500 000 лева за луксозни ремонти, барбекюта, тревни площи, детски площадки и т.н.

Преди четири години той и още няколко авери бяха измамили 80-годишна с 300 000 евро в Първомай. Схемата бе от старите – да се помогне на близък за операция. Парите са били на внука й, който щял да ги инвестира в обществена поръчка за строеж. През септември 2015 г. МВР спипа край Велико Търново Бобито и негови съучастници за крупната измама на възрастната жена от Първомай. Едно от мулетата тогава носи в пътна чанта 170 000 евро, които трябвало да даде на Борислав Георгиев – Бобито от Горна Оряховица. Нашето муле пък трябвало да предаде огромната сума пари на поръчителите на измамата, но далаверата бе пресечена от криминалистите воглаве с Мариян Лонгинов от Горна Оряховица. След това цялата сума от 300 000 евро бе намерена и измамниците останаха с пръст в уста. Заради тази измама Бобито има 5-годишна ефективна присъда от съда в Първомай, която наскоро е трябвало да бъде потвърдена от Окръжния съд в Пловдив. След като научил за това, той заминал за по-дълго време в Румъния, за да се крие и да продължи да „работи“. Бобито и останалите ало бандити от Горна Оряховица били на работа в северната ни съседка по цяла седмица и се прибирали в луксозните си къщи през уикенда. В Румъния групата работела на смени. Всичките 23-ма „въртачи”, арестувани в Румъния, също бяха от Горна Оряховица.

ДО МОМЕНТА БОБИТО ВЪПРЕКИ КРЕХКАТА СИ ВЪЗРАСТ ИМА 6 ПРИСЪДИ. Този човек няма нито един работен ден, няма фирма и е необразован. Той обаче е замесен и в измама за 400 000 лв. в София на банкерка преди месеци. Към момента той има зад гърба си реализирани ало измами за над 1 млн. лв., пресмятат криминалисти. Другите членове на бандата са Георги Димитров, бащата на Бобито, в Румъния бяха задържани и Николай Златков – Шакито и Георги Парашкевов, също от кварталите на богатите – Калтинец и Гарата. В София бяха прибрани пет мулета от групата на Бобито, която той дирижирал от Румъния. Последните измами на бандата са само в столицата. Според спецове в борбата с ало измамите в тези банди няма единствен патрон, както е при наркобандите. Бобито обаче през последните години се изявил заради солидния си предишен опит като муле и „въртач”.

Веднага след акцията през април в Горна Оряховица властта обеща пълна имотна проверка на луксозните къщи на измамниците и техните семейства. До момента обаче така и не е ясно дали има проверки и установено несъответствие между доходи, каквито реално не могат да се докажат, и лукса, в който живеят вече дадените на съд бандити.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *