Общество

Демонстрации и стрелби направиха кампанията „Бъди войник“ във Велико Търново истинска атракция

КУРСАНТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ И СПЕЦЧАСТИТЕ ОТ ПЛОВДИВ СЕ ПРЕВЪРНАХА В ИСТИНСКА АТРАКЦИЯ по време на заключителното събитие от кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Момчетата и момичетата от търновския вуз показаха изключителни ръкопашни бойни техники, хладнокръвие при водене на битки и решаване на физически спорове. А колегите им от Пловдив демонстрираха как се превзема сграда и как се залавят терористи.

Кампанията във Велико Търново започна с демонстрацията на представителната курсантска рота от НВУ „Васил Левски“, която показа строеви хватки и движение с оръжие.

Стотици търновски деца и младежи дойдоха, за да наблюдават уменията на военослужещите от Българската армия. Те имаха възможност да пипнат оръжията, да влязат в ролята на нинджи, да се маскират, да облекат обезопасителните елечета и жилетки, да поносят цялото снаряжение на войниците, да се снимат до всички бронирани коли, джипове и оръдия.

Образци въоръжение, техника и оборудване на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, служба „Военна полиция“ и Специалните сили показа вчера във Велико Търново ведомството. В пространството зад Военния клуб беше подредена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове участваха Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Специалните сили, Централното военно окръжие, Националната гвардейска част и служба „Военна полиция“. Представители на всички видове войски даваха информация за вакантните места в Българската армия, за условията и начините за кандидатстване, за спецификата на службата във всеки един от видовете въоръжени сили.

„С тази кампания успяхме да стъпим в градове и места в България, където армията ни не беше ходила поне 10 г. И ефект има. За първите шест месеца на миналата година в армията са постъпили 325 военослужещи. За същото време тази година в армията са се записали 602 души. Това е начинът да приобщаваме млади хора към военната професия“, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който дойде на закриването на кампанията.

В демонстрациите в старата столица участваха и клуб „Традиция“ и Държавният военно-исторически архив, които показаха български военни униформи от Първата световна война и мобилизационни документи от началото на създаването на Българската армия.

Събитието във Велико Търново завърши с концерт спектакъл на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър в МДТ „Константин Кисимов“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *