214 четения

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: „Само с връщането на казармата ще се справим с липсата на кадри в Българската армия“

„ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВОЕННА СЛУЖБА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА БЪДЕ РЕШЕН СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ С НЕДОКОМПЛЕКТА В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. Такъв проблем съществува във всички страни от Европейския съюз, усещаме го и ние, но няма как натрупани през последните 30 г. нерешени въпроси да бъдат решени за три месеца“, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който уважи празника на Националния военен университет „Васил Левски“ и закриването на кампанията „Бъди войник“.

Във Военния университет той коментира още, че като първа стъпка към решаването на проблема с липсата на кадри в Българската армия е заложената в програмата на правителството доброволна казарма. „Трябва само да изчистим финансовата част. Като за начало са ни нужни 4 млн. лв. за обновяване на базата, за допълнителни кадри и решаване на битовите нужни на бъдещите войници. За това обучение ние ще ползваме базата на Националния военен университет, на факултета в Шумен, базата на военното училище в Долна Митрополия и центровете за подготовка, които за момента се използват. И сме заложили три възможности – служба за 3, 6 и 9 месеца“, коментира Каракачанов.

Той уточни, че в момента военното министерство води преговори с Министерството на образованието и науката за въвеждане на още часове по военна подготовка. „Чиновниците в МОН смятат, че наличните сега 5 часа в часа на класа са достатъчни, аз смятам, че те в този си вариант дори са ненужни. Ние настояваме часовете да са 15 – 20, децата да имат възможност и за практическо обучение през лятото, което, разбира се, ще бъде по желание. Но истината е, че вместо децата да учат неща, които никога няма да им влязат в практиката, като революции в Занзибар например, по-добре да изучават българската военна история“, каза още министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов не скри, че е доволен от бюджета за армията тази година и каза, че отново има заложени средства за увеличаване на заплатите с 10% и за нови военнослужещи. Отделени са и средства за ремонт и възстановяване на достатъчно бойна техника. Министерството очаква края на конкурсите за закупуване на два кораба и 150 бронирани машини, за които са нужни около 3 млрд. лв.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Красимир Каракачанов, министър на отбраната: „Само с връщането на казармата ще се справим с липсата на кадри в Българската армия“

  • 29.11.2019 в 9:34
    Permalink

    Те него да го върнат в казармата, барем се стегне малко, че доста се е оял. А и да го научат да ходи спретнат на срещи с дипломати, не по дънки и тениски. Аман от бай Ганьовщина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!