12287 четения

Пенсионер завлече наивен търновец със 75 636 лева

 

Тихомир Бочев се представял за дистрибутор на инсулин и писалки за диабетици на „Чайка фарма“

 

ПЕНСИОНЕР ПО БОЛЕСТ Е УСПЯЛ ДА ЗАВЛЕЧЕ САМО ЗА ДВА МЕСЕЦА търновец с рекордната сума от 75 636 лева. В момента 46-годишният Тихомир Бочев е клиент на Великотърновския районен съд, където срещу него върви дело за измама. Престъпната си и добре скроена схема той разигравал преди 4 години, но е изправен пред съда едва преди няколко месеца. Мъжът е от Ловеч и с ТЕЛК заради диабет. Познава добре всичко нужно за диабетно болни хора. Преди е бил осъждан за измама условно. През 2015 г. решил да използва познанията си за ползване на глюкомери, писалки за поставяне на инсулин, ползването на инсулина и всички нужни консумативи за контролирането на това заболяване. Бочев започнал да купува всичко това от склад в Плевен и държал стоката в кашони в дома си. Реални сделки с медицинските консумативи не е извършвал, но ги ползвал за мостри по време на измамата.

ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2015 Г. БОЧЕВ ОТИШЪЛ НА ГОСТИ НА СЕЛО НА СВОЙ ПОЗНАТ, който живеел във В. Търново. Измерил кръвната захар на Б. Х. с апарат и му препоръчал да влезе в конкретна болница в Плевен, на която продавал консумативи. Приятелят на Тихомир му повярвал, особено след като получил подарък нов апарат за мерене на кръвната захар. След това убедително мнимият дистрибутор обяснявал как това, което носи в куфарите си за мостри, го пласира в Северна България. Малко след това дошла и офертата за работа – приятелят да работи също за голямата компания „Чайка фарма“ и да отговаря за Павликени и Левски. След това в капана на Бочев паднал и синът на неговия приятел А.Х. Измамникът обяснявал, че най-много пари се изкарват, когато консумативите се предлагат в аптеки, а плащането става от Здравната каса, печалбата е 30%, но плащането става в срок от 30 до 45 дни. Другата възможност била продуктите да се предлагат на джипита, но печалбата за дистрибутора тогава била 20%. Синът на приятеля му имал свободно време и решил да пробва да стане дистрибутор заедно с Бочев и да отговаря за В. Търново. Убедително мошеникът заявил, че жената, която била на тази позиция, била изтеглена от компанията в София. Дори за по-голямо доверие бил имитиран разговор по телефона с висш служител на „Чайка фарма“, който по време на разследването се оказал трето лице от многобройните неволни помагачи на ловешкия измамник.

СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ИМАЛО ДОГОВОРКА ЗА РАБОТА, НА ТЪРНОВЕЦА БИЛИ показвани мостри от стоката на Бочев, които трябвало да се пращат по куриер в различни аптеки или на различни адреси в страната. Плащането обаче ставало от А.Х. Мъжът затънал в заеми от роднини и приятели. Накрая сумата набъбнала до 75 632 лв. Въвлеченият търновец обиколил няколко аптеки лично, на които уж бил пращал мостри, но му отговорили, че никога не са получавали нищо и не работят по този начин. Тогава мъжът се жалвал в полицията и срещу Тихомир Бочев започнало разследване, а сега и съдебно дело. По него се разпитват куп свидетели, които са използвани от мнимия представител на „Чайка фарма“, където, естествено, никога не е работил.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *