6912 четения

Пропада проектът за нов пешеходен мост над Янтра към Боруна, осъществима е идеята за паметник на Ивайло

Културният институт и архитектурният съвет смятат разработката за бутафорна

 

ИНСТИТУТЪТ ЗА НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И ЕКСПЕРТНИЯТ СЪВЕТ ПО УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА СА ОТХВЪРЛИЛИ ИДЕЯТА ЗА НОВ ПЕШЕХОДЕН МОСТ НАД ЯНТРА, подобен на покрития, правен от Колю Фичето в Ловеч. Мотивите основно са естетически и няма как подобно съоръжение да е разположено точно до Стамболовия мост, тъй като подобна бутафория по никакъв начин не би се вписала сред автентичните сгради в старата част. Мостът, който е струвал 8 млн. лв., е сред трите важни проекта на обществения комитет „Асеневци“, лансирани пред обществеността. Първоначалната идея е била той да е паралелен на Стамболовия, но впоследствие се оказва, че доста по-добре е да бъде разположен от изток и да започва в подножието на Икономическия техникум и музея и да отвежда към паметника „Асеневци“. „Мостът ще е трисводов, като основният свод ще е над реката, ще е дълъг 97 метра и широк 13,5 м. Участъкът позволява да се повдигне и нивото на реката и да се пуснат водни атракции“, коментираха от комитета.

ЗАСЕГА НЕ СЕ ОЧЕРТАВА ДА БЪДЕ РЕАЛИЗИРАН И ПРОЕКТЪТ ЗА ПОЗЛАТЯВАНЕ НА ПАТРИАРШИЯТА, НЕЗАВИСИМО ЧЕ, КАКТО ОБЯВИХА ОТ КОМИТЕТА, ДАРИТЕЛ Е ДАЛ 20 КГ ЗЛАТО. За полагането на благородния метал даже се спрягаше екипът, който е позлатявал храма „Александър Невски“ и църквата в с. Шипка. 600 хил. лв. струва операцията, за която са необходими 3 месеца. Според експерти обаче, също изглежда доста съмнително дали това ще стане, като причините пак са естетически.

НАЙ-ОСЪЩЕСТВИМА ИЗГЛЕЖДА ИДЕЯТА НА КОМИТЕТА ЗА 16-МЕТРОВА СТАТУЯ НА ЦАР ИВАЙЛО НА БОРУНА. Този проект на комитета „Асеневци“ е на стойност 1, 8 млн. лв. Със средства за монумента, който ще е висок 16 и дълъг 23 метра, са склонни да ударят рамо и от Министерството на културата, обявиха преди повече от година от „Асеневци“. Скулптурата, която се планува над стъпалата от север към хълма Света гора, в близост до панорамната площадка, печели мащабен национален конкурс още през 1985 г., обявен от Тодор Живков и Общонародния комитет за развитие на Велико Търново. Неин автор е проф. Димитър Даскалов, който вече не е между живите, но пълните права са предоставени от сина му Лъчезар Даскалов, който също е скулптор. През 1985 г. макет на монумента е бил поставен за кратко на мястото, на което е трябвало да се намира, за да го видят хората. В крайна сметка обаче паметникът не е реализиран, тъй като в района е минавал важен кабел на военните, който е трябвало да се премести. „Вече няма проблем да се направи. Не е нужно да се организира и нов конкурс. Паметникът е на това място, тъй като в миналото тук се е намирал щабът на Ивайло, който е превзел Царевец. Не бива да го схващаме като селянин, защото не е бил такъв, а личността му е без аналог в световната история“, мотивираха предложението си активисти на комитета.

 

КОИ СА В КОМИТЕТ „АСЕНЕВЦИ“

 

Комитетът е от 33-ма членове. Председател е Марин Павлов, в Управителния съвет влизат Йордан Андреев, Антони Иванов, Петър Стефанов, доц. Симеон Захариев, а членове са видни търновци – представители на бизнеса, културтрегери и общественици, авторитети от най-различни обществени сфери – архитекти, инженери, художници и скулптори, преподаватели във ВТУ и НВУ, хора на военното дело, на изкуството, банкери, бизнесмени и др.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Пропада проектът за нов пешеходен мост над Янтра към Боруна, осъществима е идеята за паметник на Ивайло

 • 29.11.2019 в 11:39
  Permalink

  Моста не е лоша идея, стига да се направи както трябва и да не е някакъв кич, но надали въобще някога ще се осъществи, както и улица Крайбрежна, плавателна част от Янтра, нов градски център ….. да не изброявам всичките мега проекти, за които незнайно колко пари се хвърлиха ….

  Отговор
 • 03.12.2019 в 13:10
  Permalink

  В тази статия има едно невярно твърдение, относно паметника на Цар Ивайло във Велико Търново, а именно:
  „…, но пълните права са предоставени от сина му Лъчезар Даскалов…“

  Не съм представял авторските права над паметника и нямам такова намерение!

  Отговор
 • 04.12.2019 в 19:57
  Permalink

  И трите проекта са кой от кой по-глупав. Стамболовият мост, който е забележителен шедьовър на архитектурна и инженерна мисъл, е оставен да се руши. Вместо да се реставрира, в главите на забележителните инициатори Асеневци се ражда идеята за закрит мост – кич и фрапираща неуместност в едно. Златни кубета на голямата църква – крайно неадекватно спрямо архитектурата и изпълнението на храма. Паметник на Ивайло – спорна митична персона от дълбока древност – за да развали спокойната атмосферата на парка Света гора. Види се, тези мъдри мозъци виждат бъдещето на старо Търново, като някакъв забавен парк – Дисни ленд, в който комплексарския национализъм да удовлетворява сърбежа си. Оперетната грамада на Боруна явно не е достатъчна за вдетинените боляри. Срам за града.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *