2706 четения

Първа копка на нов цех за пелети в Елена

Нов дървопреработващ цех ще се издигне на мястото на бившия винпром в Елена. Собственик на терена от 23 дка вече е еленската фирма „Елена бор“, която ще инвестира близо три милиона лева в строителство и модерно оборудване.

Управителят на фирмата Николай Димитров и председателят на Общинския съвет Стоян Златев направиха символична първа копка. Отец Милен отслужи молитва за начало на строителната дейност и освети обекта.

В новия цех ще се правят заготовки за европалети и ще се произвеждат пелети за нашия и за външния пазар. Европалетите се правят от висококачествена дървесина. Дъските за тях трябва да отговарят на определените стандарти за вида й – дебелина, степен на влажност. Наименованието „европалети“ идва от въведената стандартизация на палетите, използвани в Европейския съюз. Идеята е да са с един и същи дизайн, да се произвеждат по едни и същи стандарти, така че да могат да се използват навсякъде по света.

На първо време фирмата ще пусне линията за заготовка на дъските, чийто капацитет ще е 20 кубика на ден. Остатъчната суровина ще се преработва в базата на „Елена бор“ в с. Буйновци, където вече трета година се правят висококачествени пелети. Производството им ще се увеличи с направата на модерна линия в новия цех, но на по-късен етап. Така заедно с дърводобива ще се разкрият 20 нови работни места.

Старозагорското дружество „ЕЛТЕ инженеринг“ е избрано за строителството на обекта, като ще се наемат и местни работници. Намеренията на фирмата са новият цех да заработи след 7 – 8 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!