50 четения

„Амалипе“ пуска електронни уроци, създадени от деца

Училището в Джулюница е първото в областта, където ще се появи виртуална класна стая

 

ЕЛЕКТРОННИ УРОЦИ, В КОИТО ЧАСТ ОТ ТЕКСТА И АНИМАЦИИТЕ СА НАПРАВЕНИ ОТ ДЕЦА, РАЗРАБОТВА ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ „АМАЛИПЕ“. Първите готови клипчета са посветени на хан Аспарух и на празника Голяма Богородица. Идеята е в такива електронни уроци като за начало да бъдат обхванати теми от часовете по фолклор на етносите и по история.

„Вече почти 20 години работим с училища от цялата страна по нашата програма за изучаване на фолклор на етносите и мрежата ни стана огромна. Обаче учебните ни материали доста поизостават от времето, в което съвременните деца растат. Помагалата ни са вече на 15 г., преди десетина години направихме интерактивни дискове, но и те вече остаряха. Затова решихме да направим уроци по подобие на тези в платформата „Уча се“, обаче нашите да бъдат изработени от деца, дори и с риска да не са на високо професионално ниво“, обяснява Теодора Крумова от „Амалипе“. Тя е категорична, че това е начинът да бъдат активирани и вдъхновени децата, като се почувстват съпричастни.

Така се появили първите два урока – за хан Аспарух и за традициите на Голяма Богородица. И двете клипчета са не повече от две минути, анимирани са, а урокът за 15 август е направен така, че ако децата си сложат очила за 3D кино, ще могат да се разходят из цялата къща, в която е снимано клипчето. Дори да надникнат в казана, в който стопанката на дома приготвя гозбата за празника.

„Започваме да снимаме първо празниците. Ще ги изработим с 360-градусова камера, за да могат децата да влязат вътре в урока и да станат част от събитието“, допълва Теодора Крумова.

ИЗРАБОТВАНЕТО НА ТАКИВА ВИРТУАЛНИ УРОЦИ Е БИЛА И ТЕМАТА НА СЕДМАТА ПОРЕД ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ, която приключи в края на миналата седмица. Този път „Амалипе“ доведе близо 200 деца в Арбанаси, където се провеждаха част от заниманията на академията. Момичетата и момчетата, които участваха в заниманията, са представители на ученическите парламенти на училищата, които работят от години с търновската организация. Участниците бяха деца от 6 до 12 клас и са работили в екипи по теми, зададени от треньорите им – празници и обичаи, семейството, ранните бракове.

„Старахме се темите да бъдат познати на децата, те вече да са работили по тях, за да им е лесно да създадат текстовете и да нарисуват илюстрациите. След това ние ще използваме техните рисунки, за да ги превърнем в анимирана история. Накрая децата ще озвучават клипчетата, дори и с риск да не четат съвсем гладко“, допълва още Теодора Крумова.

Учителят Владимир Иванов, който работи в Русе и Варна, е в основата на идеята. Той първи започнал да работи със своите ученици, всички изключително от малцинствата, по този нетрадиционен начин. Създал виртуална класна стая и хлапетата му веднага започнали да напредват.

УЧИЛИЩЕТО В ДЖУЛЮНИЦА ЩЕ БЪДЕ ПЪРВОТО В НАШАТА ОБЛАСТ, В КОЕТО ТЕОДОРА КРУМОВА Е РЕШИЛА ДА СЕ ПОЯВИ ТАКАВА ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯ. Децата ще получат очила за 3D кино и ще бъдат част от виртуалната реалност.

„Идеята ни е всяко училище да изработва такива виртуални уроци, след това да ги качва в платформата, откъдето напълно безплатно останалите учители ще могат да ги теглят и да ги ползват. И вече педагози от около 30 училища от мрежата на „Амалипе“ минаха обучение, за да се научат да работят с платформата в интернет и да създават уроци. Там, където нямат техника, ние ще помагаме“, казва Теодора Крумова. И допълва, че всички участници в Лидерската академия са получили магнити с QR код. Когато децата го сканират с телефона си, им се отваря пространство в интернет, където са качени всички снимки и материали от академията.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!