120 четения

Думи, които да не казваме по време на скандал

Думи като „Спокойно!“, най-вероятно още повече ще разсърдят и ядосат човека с когото се карате. И то особено, когато емоциите взимат връх и излизат извън контрол. Наред с буйното и дразнещо поведение някои думи могат мигновено да превърнат продуктивния спор в неприятен скандал с крясъци и взаимно оскърбления. Вижте кои фрази психолозите препоръчват да избягвате по време на скандал. Тези думи не трябва да произнасяте при караница с партньор, приятел, член на семейството или с когото и да било.

1. Ти никога… или Ти винаги…
Тези фрази обикновено са преувеличения и рядко са истина. Така вие поставяте своя партньор в положение, в което му се налага да се защитава. В резултат той най-вероятно ще се направи, че не чува това, което сте се опитали да кажете и ще се постарае да ви докаже, че не винаги всичко е така както вие казвате. Това ще бъде един безсмислен спор, който до нищо няма да доведе. Опитайте се да бъдете обективни по отношение на това, което ви безпокои и се придържайте към фактите. Може да кажете: „Вчера не ми беше приятно, когато не изпълни моята молба и не разчисти стаята за идването на нашите приятели“. Или: „Следващият път, когато имаме гости ще бъда благодарна, ако не откажеш да ми помогнеш“. Такъв съвет дават психотерапевтите.

2. Ти – точно, както и майка ти
Такова изявление измества предмета на спора на заден план, а на първо място излизат оскърбленията от личен характер. Стратегията тук е проста – ако не можеш да спечелиш спора, унищожи морално своя противник. Това е едно от най-често използваните мръсни номера в спор. Постарайте се да не играете мръсно.

3. Да поговорим по-късно, сега с теб е просто невъзможно да се разговаря
Тази фраза най-вероятно ще бъде преценена като желание да се нанесе емоционална травма, а не като желание за почивка и успокояване. В разгара на спора, когато страстите кипят не би било зле да си починете поне за 20 минути, за да укротите кортизона и адреналина бушуващи в кръвта. Но фразата може да звучи и така: „Сега сме твърде разстроени. Хайде да спрем за 20 минути, за да можем да поговорим спокойно и без оскърбления, както искаме и заслужаваме“.

4. Край, достатъчно! Тръгвам си!
Мислете какво говорите. Не казвайте това, за което после ще съжалявате. Да заплашите, че ще си отидете е може би най-неприятното, което можете да кажете или направите на своя партньор, особено ако в действителност нямате такива намерения. Едно е ако трябва да си починете, да останете сам и да се успокоите. Друго е фактически да кажете: „Вече не те обичам и си отивам“. Тези думи раняват душата и разрушават доверието, което после може да не успеете да върнете. Вместо да казвате такива неща, направете си почивка, за да се успокоите и да се вземете в ръце. Ако трябва си отидете и останете насаме и се върнете в друго време. Така съветва авторката на книги по психология на семейния живот Шери Майерс.

5. Ти си такъв идиот!
Това е унижаване на личното достойнство. Такива оскърбления често се използват в порив на гняв, за да причините болка на човека, с когото се карате, но те не водят до разрешаване на конфликтите. Обратно – те могат да предизвикат ответни нападки и да се разрушат отношенията. Опитайте се да се съсредоточите над конкретния проблем или върху това, което наистина е засегнало вашите чувства, но не е нужно да се нападате с оскърбления човека, с когото се карате.

6. Защо правиш от мухата слон?
Тази обидна фраза подразбира, че разстроеният човек няма основания да се разстройва. В повечето случаи това само налива масло в огъня, защото когато сме огорчени искаме да ни изслушат и да се постараем да разберем, а не да ни кажат, че твърде остро реагираме в дадена ситуация. Най-добре попитайте: „Защо това те разстройва така?“

7. Не започвай пак! Не можеш ли просто да забравиш?
Тази фраза е проявяване на неуважение към гледната точка на вашия партньор, нежелание да слушаш, да общуваш и променяш нещо в своето поведение. Напълно понятно е вашето желание да избягвате караниците още в самото начало, защото всеки конфликт води до стрес. Но да произнесеш подобна фраза – това е сигурен начин още повече да изостриш ситуацията. По-добре звучи друга фраза: „Разкажи ми какво чувстваш и защо си така разстроена. Искам да разбера. Хайде да се опитаме да се ориентираме заедно“. И естествено не забравяйте, че не само мъжете са виновни за скандали и шумни караници.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!