Италианска компания визуализира църквата „Рождество Христово“

АРБАНАШКАТА ЦЪРКВА „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО“ ПРИСЪСТВА В ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО ВЕЧЕ ИЗЦЯЛО ВИЗУАЛИЗИРАНА. Благодарение на италианската стартъп компания „Иннова сочиета кооператива“ всеки може „да влезе“ в храма, докато си стои на дивана вкъщи, ползвайки само лаптоп или дори телефон.

„Нашата компания се занимава с визуални технологии и сме бизнес партньори с Гугъл, която е най-активната търсачка в света и от нея се възползва 99% от населението, което има достъп до интернет. Казвам ви това, за да знаете, че отсега нататък, когато напишете в търсачката „Велико Търново“, „Арбанаси“ или „Интересни места за посещение около Велико Търново“, църквата „Рождество Христово“ ще се появява все по-нагоре. Според изследванията на Гугъл хората, които търсят информация, обикновено отварят първите 4 – 5 страници, тези, които са най-отгоре. Така че целта ни е да качим църквата именно там, сред най-важните страници“, обясни Джузепе Джорджани. Изпълнителният директор на „Иннова сочиета кооператива“ в петък беше в старата столица, за да представи разработката.

ТЕХНОЛОГИЯТА, С КОЯТО Е НАПРАВЕНА ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА НА ЦЪРКВАТА „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО“, ПОЗВОЛЯВА да се „влезе“ в църквата. Гостите могат да разгледат интериора, стенописите, да прочетат информацията, която засега е на български и английски език. „Там, където има допълнителна информация, има точки, върху които просто трябва да кликнете, за да се появи текстът. На практика с тази виртуална разходка можете да видите дребни детайли, дори да влезете в някои галерии в църквата, които по принцип са затворени за туристите“, допълва г-н Джорджани.

Виртуалната разходка показва още градината на църквата, както и пътеката, която води до портата и после към самото село Арбанаси.

Цялата тази информация вече е качена в Гугъл. Фирмата е направила Фейсбук страница, страница в Инстаграм и тепърва започва кампания по набиране на последователи. Тези две мрежи също са свързани с Гугъл, затова и църквата задължително присъства в тях.

„Пак според изследване на самата търсачка Гугъл, 24% от анкетираните са казали, че имат нужда от такова виртуално пътешествие, не просто от няколко снимки, когато избират къде да отидат по време на отпуската си. 67% искат повече информация, затова и ние сме наситили визуализацията с информация, която да каже на туристите, че мястото си заслужава да бъде посетено“, казва Джузепе Джорджани.

РАЗХОДКАТА ИЗ „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО” МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНА И С ОЧИЛА ЗА ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ, КОИТО ПРЕВРЪЩАТ ТУРИСТА В ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ. Очилата вкарват човека директно вътре в църквата и той може да се разхожда, да се докосва до детайлите, все едно се намира наистина в храма.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.