Общество

Музеят показва експозиция за участието на българи и румънци в Руско-турската война

12 ПОСТЕРА С ДОКУМЕНТИ, РЕДКИ СНИМКИ, КАРТИ, ПИСМА, ВЕСТНИЦИ РАЗКАЗВАТ ЗА УЧАСТИЕТО НА РУМЪНЦИ И БЪЛГАРИ В РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА. Експозицията е подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание“ и беше открита официално в петък.

„Румънци и българи във войната от 1877 – 1878 г.” е името на изложбата, в която има документи от националните архиви на България и Румъния, както и от музея в Гюргево.

Подбраните архивни материали показват войната от различни гледни точки и разказват за непознати и малко известни факти от историята.

Специално за откриването на експозицията, която е посветена на Националния празник на Румъния – 1 декември, във Велико Търново пристигнаха гости от Окръжния музей в Гюргево. Те ще работят заедно с колегите си от Регионалния исторически музей в старата столица по силата на подписано вече споразумение за сътрудничество. А таблата ще останат във Велико Търново до 3 март, когато е Националният празник на България.

Организатори на събитието са Регионалният исторически музей във Велико Търново, Асоциация „Еврорегион Данубиус“, Окръжен музей „Теохари Антонеску”, Гюргево, в сътрудничество с Националните архиви на Румъния и България. Изложбата е съвместна инициатива в рамките на подписаното споразумение за сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *