Търновец е най-младият професор по биоорганична химия в БАН

38-годишният Петко Денев е възпитаник на Математическата гимназия

 

ТЪРНОВЕЦЪТ ПЕТКО ДЕНЕВ Е НАЙ-МЛАДИЯТ ПРОФЕСОР ПО БИООРГАНИЧНА ХИМИЯ И ХИМИЯ НА ФИЗИОЛОГИЧНО АКТИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА на Българската академия на науките. 38-годишният възпитаник на Математическата гимназия във В. Търново работи в Института по органична химия с център по фитохимия в БАН, като от пет години ръководи Лабораторията по биологично активни вещества в Пловдив.

„Всъщност съм роден в Сливен, но се определям като търновец, защото прекарах по-голямата част от ученическите си години във В. Търново, а родителите ми и брат ми със семейството му все още живеят в старата столица. Голяма част от приятелите ми също са оттам“, казва проф. Денев.

Научната му дейност е насочена основно към изолиране, пречистване и характеристика на биологично активни вещества от растителен произход, разработване на технологии за функционални (лечебни) храни и определяне на тяхната биологична активност (антиоксидантна, имуностимулираща, антимикробна, антитуморна и др.). Казано на по-достъпен език, той се занимава с изследване на полезните вещества в българските плодове, зеленчуци, билки и гъби и разработване на продукти – функционални храни и хранителни добавки.

 

ВМЕСТО БАРМАН В ШОТЛАНДИЯ ПЕТКО СЕ ОТДАВА НА ХИМИЯТА

 

Когато бил на 11 години, семейството се мести от Сливен във Велико Търново, понеже бащата е военнослужещ. Първоначално записал да учи VI клас в ОУ „Петко Р. Славейков“, а след VII е приет в паралелка „Химия“ в ПМГ „Васил Друмев“. По онова време, както и сега, гимназията е най-елитното училище в града и днешният професор с благодарност и радост си спомня за учителите си по химия – Ганка Робова, Ангел Цветанов и Виолета Петрова. След това продължава с бакалавърска степен по биотехнологии в ХТМУ – София, и като я завършва, му предлагат да започне работа като химик в лабораторията.

„Изборът не беше труден, защото другата възможност беше да работя като барман или сервитьор в Шотландия, за което бях кандидатствал. Паралелно с работата в лабораторията завърших и магистърска степен по биотехнологии в УХТ – Пловдив. Последваха няколко специализации в Белгия, Чехия и Словения, защита на докторантура, а след това длъжностите главен асистент, доцент, ръководител-лаборатория и професор“, разказва Петко Денев. А една от най-големите му награди е „Питагор” за млад учен на МОН, връчена му през 2013 г. от президента Плевнелиев.

ЛАБОРАТОРИЯТА, КОЯТО РЪКОВОДИ ДНЕС, Е ЕДИНСТВЕНАТА У НАС, ТЯСНО СПЕЦИАЛИЗИРАНА В ИЗУЧАВАНЕ НА СТРУКТУРАТА И БИОЛОГИЧНАТА АКТИВНОСТ НА ПЕКТИНОВИ ПОЛИЗАХАРИДИ ОТ РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД, за които има все повече доказателства, че проявяват имуномодулираща и противотуморна активност. Когато започнал работа в нея, тя била свързана с една малка фирма от Пловдив – „Витанеа“ ООД, известна със своите продукти от арония. Имено върху аронията е посветена и голяма част от научноизследователската му работа.

 

АМБИЦИИТЕ – ДА СЕ ПОЛЗВАТ РОДНИТЕ ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ, ВМЕСТО ДА СЕ ИЗНАСЯТ НА БЕЗЦЕНИЦА

 

България разполага с изключително биоразнообразие от лечебни растения, което, за съжаление, се пропилява поради факта, че те масово се изнасят на ниски цени, смята проф. Денев.

„Малко хора си дават сметка, че нашата малка Българийка е на първите места по износ на билки в света, редом до огромни страни като Китай, Индия и Мексико. Затова и амбициите ми са работата ми да допринесе за по-пълноценно оползотворяване на това богато биоразнообразие. Това може да стане както чрез разработване на научно обосновани продукти с висока добавена стойност в лабораторията, така и чрез съвместни разработки с бизнеса, както и чрез специализирани анализи на суровини и продукти за индустрията“, е амбициозната мечта на Петко Денев.

Конкретните научни резултати от последните години на управляваната от него лаборатория не са малко. Тук е проведено най-мащабното проучване на антиоксидантната активност на български природни продукти, обхващащо над 100 вида плодове, зеленчуци, гъби и билки. Съвместно с колеги от медицинските университети в Пловдив и София е установено, че консумацията на сок от арония подобрява липидния профил и забавя възрастовите промени в стената на аортата, както и възрастово обусловеното съдово стареене. Също така този сок подобрява двигателните способности и способността за учене и запаметяване. Поради това продуктите от арония може да се препоръчат като профилактично средство против остаряване и помагат за добро физическо и умствено здраве.

Пак в лабораторията заедно с Института по зеленчукови култури „Марица“ е изследван химичният състав на 63 сорта пипер, като целта е създаване на нови сортове с подобрена хранителна стойност и биологична активност. Неотдавна е определено съдържанието на стевиол-гликозиди в 24 генотипа стевия, култивирани в България. На база на получените резултати станало ясно, че в България е възможно да се развият генотипове на тази билка, които да бъдат използвани като източник на стевиол-гликозиди за хранителната индустрия като естествен подсладител и алтернатива на захарта.

ПРОФ. ПЕТКО ДЕНЕВ ИСКРЕНО ВЯРВА, ЧЕ НАУКАТА ИМА СМИСЪЛ, АКО Е В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО И ИНДУСТРИЯТА. Затова се старае да задълбочи връзките с малки и средни предприятия. Интересен е примерът с великотърновската фирма „Фитовив“ ООД. В рамките на няколко месеца Петко Денев и екипът му анализират и развиват техния продукт от бял трън, който вече се предлага на пазара. И в момента в лабораторията работят по договор с друга малка българска фирма. Отделно са търсен партньор от фирми и университети за извършване на специфични химични анализи на суровини, хранителни продукти и хранителни добавки.

В момента лабораторията работи по няколко проекта, които са финансирани от фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката. Те са спечелени на конкурентен принцип чрез кандидатстване и съревнование с десетки други проекти. Чрез тези проекти лабораторията финансира по-голямата част от научната си работа.

Извън работата Петко Денев обича планинските преходи, разходките в природата, риболова и къмпингуването. Всяко лято прекарва с приятели по една седмица на палатки на язовир „Доспат”. Интересното е, че половината компания е от Велико Търново, а другата – от Гоце Делчев, града на съпругата му Ваня.

Нели СУКОВА

 

 

 

 

3 thoughts on “Търновец е най-младият професор по биоорганична химия в БАН

 • 02.12.2019 в 13:07
  Permalink

  По цял ден играеше свара, и обираше на хората стотинките – в ПМГ-то. Иначе е доста начетен и си заслужава титлата – Порфесор.

  Отговор
 • 29.01.2020 в 17:29
  Permalink

  Специалист по Е-тата значи. Ще прави подсладители и консерванти за да ни е „добре“.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *