731 четения

Групата на анонимните алкохолици в старата столица отбелязва четвъртата си годишнина

За всеки, който се бори с порока, помощта е напълно безплатна

 

С открита информационна сбирка в сградата на Община Велико Търново бе отбелязан четвъртият рожден ден на групата на анонимните алкохолици в старата столица. На срещата присъстваха десетки членове на миниобщността и хора със сходна зависимост от други градове. Те бяха посрещнати и поощрени за резултатите си от Ивана Стоянова, ръководител на Превантивно информационния център по наркомании във Велико Търново и началникът на общинския социален отдел Росица Димитрова. На събитието бяха разказани личните истории на някои от местната група и всички се обединиха около призива хората с алкохолна зависимост да повярват в това, че има шанс за изход от проблема.

„Преди четири години, когато бяхме потърсени от Сдружението на анонимните алкохолици, бяхме очаровани от идеята да работим съвместно с новоучредената структура във Велико Търново. Нашата цел е да си сътрудничим с всички институции, които имат отношение към нашата работа“, заяви Ивана Стоянова.

„За нас е много важно да се създава мрежа и партньорство между организациите и институциите на територията на общината, чиято дейност е свързана с определена специфика и целева група. Организацията на алкохолиците заслужава адмирации, защото членовете й не търсите държавно или европейско финансиране, а залагате на самопомощта си. Аз съм социален работник и смятам, че по същество социалната работа е именно това – да подкрепим човека, за да си помогне сам“, подчерта Росица Димитрова.

Една от разказалите своята история е Невена – координатор на групата. Тя също, както останалите, пожела анонимност, тъй като това е един от главните принципи на работа в миниобщността. По думите й алкохолизмът е зловещо заболяване, пред което всички са равни, без значение от пола, образованието, социалния слой и други характеристики.

Друг член на групата сподели, че употребил алкохол за първи път на 15 години, а се отърсил от чашката чак на 50 години.

„Пиенето ми даваше всичко онова, което ми липсваше в живота. Вдъхваше ми смелост, сила и кураж. След напиване загубвах контрол. Последните две години, преди да спра с алкохола, започвах да пия още от обяд. Попаднах в болница и там ми обясниха, че ако искам да живея, трябва да преборя този порок“, сподели мъжът. В лечебното заведение разбрал за групата на анонимни алкохолици и още същата вечер, в която го изписали, посетил сбирка на организацията. Три месеца му били нужни, за да пребори алкохолната зависимост.

„Вече 8 години не съм пил алкохол. Научих се да се справям с проблемите, без да търся утеха в чашката“, подчерта мъжът.

Част от хората, борещи се с проблема, заявиха, че вследствие на порока са направили ужасни постъпки, от които се срамуват. Около 80% от лишените от свобода в търновското затворническо общежитие пък са попаднали там именно заради алкохола, заяви Милчо Минчев, инспектор „Социални дейности“ към ведомството по изпълнения на наказанията в старата столица. Той съобщи, че от около две години датира партньорството на затворническото общежитие с групата на анонимните алкохолици във Велико Търново и отчита добри резултати от общата работа.

„Посетих сбирка на групата и усетих мисията на тази миниобщност. След това те ми предложиха да направим сбирка в затворническото общежитие, началникът разреши и започнахме да провеждаме такива срещи два пъти месечно. Лишените от свобода бяха предубедени, притесняваха се дали това, което ще споделят, няма да се записва, но аз ги оставих самостоятелно да се занимават, за да схванат сами идеята, че тези хора са дошли да им помагат. С времето сбирките успяха да привлекат около 12 души. Те идваха изцяло на доброволни начала. Съветвам ги, след като бъдат освободени, да продължат да членуват в организацията“, сподели Минчев.

Сбирките на групата се провеждат всяка сряда от 18:00 ч. и събота от 15:00 часа в сградата на Римокатолическата църква във Велико Търново. Помощта е напълно безплатна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!