137 четения

Иван Станков представи новата си книга „Имена под снега“

НОВАТА СИ КНИГА „ИМЕНА ПОД СНЕГА“ ПРЕДСТАВИ МИНАЛАТА ВЕЧЕР ПРОФ. ИВАН СТАНКОВ. Той събра приятели и почитатели във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия, за да им почете от последната книга от трилогията си и да им посвири на китара.

Великотърновското издателство „Фабер“ пуска на пазара и третата книга „Имена под снега“. А специално за премиерата във Велико Търново дойде и поетът и журналист Марин Бодаков, за да представи книгата на проф. Иван Станков.

„Имена под снега“ е продължение на „Улици и кораби“, която пък се появи след „Спомени за вода“. „Героите още са си същите, но някои от тях вече живеят в големи европейски градове. Станаха емигранти. Някои тъгуват за България, някои не изпитват носталгия, но всички имигранти общо взето слугуват на света. Малко е тъжна българската съдба в чужбина, но какво да се прави“, казва проф. Иван Станков.

Историята на неговите герои започва в едно крайдунавско село, което в края на първата книга загива. Във втората част от триптиха същите герои живеят в крайдунавски град, който също загива в потоп. „Сега трябваше да загине цяла крайдунавска държава, затова единият от героите накрая се връща от странство и заварва България, която се е превърнала в ледник“, допълва професорът, докато посреща гостите си и подрежда до книгите една китара.

След това допълва, че и трите книги имат и музикални означения. Първата е в ре минор, втората в сол минор, третата е в ла мажор 7. Това са трите акорда, които правят блус хармонията, музиката от втората половина на XX век.

Иван Станков започнал да пише трилогията си, когато почувствал, че е минал хребета на живота си, а имало неща от живота му, които трябва да бъдат запомнени. Започнал да пише спомени, но се получили разкази. Първите три-четири показал на приятеля си Емил Андреев, който му казал, че историите са чудесни и трябва да напише още толкова, за да стане книга. Когато книгата се появила, Иван Станков гостувал в БНТ и там водещата го попитала: „И сега какво?“, а той, без да се замисли, отговорил: „Ами това е първата част на трилогия“.

Премиерата, която премина на чаша вино, завърши с импровизиран концерт, в който се включиха авторът, негови приятели и самият издател Нейко Генчев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!