136 четения

Търновци изразиха съпричастността си към болните от СПИН

Информационна кампания под наслов „На хорото се хвани, СПИН така не се лови!“ бе проведена в понеделник пред паметника „Майка България“ във Велико Търново по повод 1 декември – Световния ден за борба със заболяването. Инициативата се реализира от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Младежкия дом, БМЧК, ЦМЕДТ „Амалипе” и Градския ученически парламент. В рамките на един час организаторите раздаваха брошури и подканваха преминаващите да се включат в хоро в знак на съпричастност с всички засегнати от коварното заболяване.

По време на акцията се провеждаха и безплатни тестове в мобилния кабинет на РЗИ за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН.

„От началото на 2019 година до декември има два регистрирани нови случая на болни от областта. Статистиката на здравното министерство сочи, че носителите на ХИВ от региона са седмина. Разликата идва от това, че някои от болните са изследвани и диагностицирани на друго място“, заяви Анелия Козлева, главен експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ на РЗИ.

Тя уточни, че за миналата година в областта са били установени 13 случая на СПИН.

„В световен мащаб се запазва тенденцията заразените мъже да са повече от жените. За тази година съотношението е съответно 5:1. За България най-много са инфектираните на възраст от 30 до 39 години, след това са тези от 20 до 29. Наблюдава се ръст на заразените над 50 години“, коментира специалистката.

С информационни беседи и дейности деня отбелязаха и образователните медиатори на ЦМЕДТ „Амалипе” в областта. Те имаха за цел да повишат информираността на младите хора относно начините на заразяване с вируса и насърчаване на толерантно отношение към хората, засегнати от СПИН.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *