337 четения

Църквата „Св. Николай“ чества 180 г. на Славянобългарското училище към храма

С ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ ИКОНИ, НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ И ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ЦЪРКВАТА „СВ. НИКОЛАЙ“ ЩЕ ЧЕСТВА 180 Г. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКОТО ЦЪРКОВНО УЧИЛИЩЕ КЪМ ХРАМА. На 4, 5 и 6 декември са събитията, които отец Славчо е подготвил заедно с читалище „Надежда – 1869“ и великотърновския клон на Съюза на учените в България.

Тържествата започват в сряда, на 4 декември, когато в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде открита изложба с икони, изписани от деца, възпитаници на Неделното училище. Около 20 деца посещават училището, което отец Славчо като свещенослужител в храма възстанови преди 25 г. Те учат вероучение, имат часове по песнопение под ръководството на Юлия Адамова, рисуват икони заедно с художниците Цветелина Максимова и Нели Нойкова.

До иконите, които децата са нарисували, читалище „Надежда – 1869“ ще покаже богослужебни книги от старопечатния си фонд. 14 учебника по вероучение и книги, които са изключително интересни, издавани в периода 1860 – 1870 г. и уникални като съдържание, ще извади от фонда си читалището.

На следващия ден е научната конференция, посветена на кръглата годишнина. По време на научния форум ще бъдат представени 11 доклада, всички те са свързани със Славянобългарското училище и са на църковни теми, уточнява отец Славчо. Преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, от Националния военен университет „Васил Левски“ и от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София са подготвили научните съобщения, които след това ще бъдат събрани в сборник. Специално за събитието тук ще пристигне и арх. Николай Толешков, чийто прапрадядо е бил църковен певец в църквата. Арх. Толешков е автор на проекта, по който предстои да бъде направен ремонт на храма, уточнява отец Славчо.

Научният форум е организиран и със съдействието на великотърновския клон на Съюза на учените във Велико Търново.

На 6 декември е кулминацията на тържествата – в деня, когато църквата ще чества и своя храмов празник. Денят ще започне със Света архиерейска литургия, която ще отслужи Негово Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в съслужие със свещеници от епархията. След това по традиция отец Славчо ще връчи дипломите на поредния випуск богослови, които завършват Православния богословски факултет на ВТУ.

В този ден ще бъде раздаден и курбан за здраве.

След това литийно шествие ще тръгне от храма до театъра, където ще се състои тържественият концерт. В него ще участват децата от Неделното училище, Смесеният хор към храма с ръководител Катя Миновска, деца от школите на читалище „Надежда“, малчугани от детска градина „Здравец“. В концерта, в който ще има песнопения, стихотворения и танци, ще участват и бивши възпитаници на Неделното училище, които вече са станали родители и техните деца също ходят всяка неделя при отец Славчо.

„Годишнината е наистина голяма и важна за нас, защото от това училище и от този храм започва историята на читалище „Надежда“. Оттук тръгва историята и на сегашната Хуманитарна гимназия, създадена през 1858 г. като Мъжка гимназия. В килиите на църковното училище са провеждали първите си занятия учениците на сегашната Старопрестолна гимназия по икономика, която тази година празнува един век от създаването си. И първите ученици на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ са учили най-напред тук“, изброява отец Славчо. И след това припомня, че някъде през 1850 – 1880 г. самият Ангел Попов е бил ученик тук. Когато става фабрикант, завещава средства и земя, за да бъде изградено Строителното училище.

„И още нещо важно. Оттук тръгна идеята за изграждането на параклиса „Св. Козма и Дамян“ в детското отделение на болницата. Преди 16 г. с нашите деца започнахме да ходим там, за да помагаме на болните деца, и с тогавашния директор д-р Даниел Илиев решихме да изградим параклиса“, допълва отец Славчо.

ЕДНА ПЛОЧА, ВГРАДЕНА В СТЕНАТА НА СГРАДАТА НА НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ, СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ГОЛЯМАТА ГОДИШНИНА. На нея пише, че това Славено-българско училище се е подновило благодарение на хаджи Минчо, който дарява 60 000 гроша за изграждането му. „Първото училище е изградено през 1839 г. Но десетина години по-късно в Търново избухва пожар, който унищожава 600 къщи и църковното училище. След това хаджи Минчо прави дарение за нова сграда. А когато ние преди 25 г. започнахме да строим сегашната, попаднахме на тази плоча. Реставраторката Катя Буланова я почисти, справи се с начупените от времето ъгли и ние решихме да я вградим в стената, да се вижда, и всеки, който влезе, да знае историята на това училище“, обяснява отец Славчо.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!