ВТУ стартира кандидатстудентската кампания с акцията „Рано рани“

Три нови специалности се разкриват, университетът приключва 2019 г. без никакви задължения

 

ТРИ БАКАЛАВЪРСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ РАЗКРИВА ЗА НОВАТА КАНДИДАТСТУДЕНТСКА КАМПАНИЯ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. „География и информационни технологии“ ще могат да кандидатстват студентите във Велико Търново и във филиала на вуза във Враца. Другите две нови бакалавърски програми са само за ВТУ и те са „Визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“.

„Нямаме специалности, в които да бъде обявен нулев прием, но има такива, като специалностите „Туризъм“, „Национална сигурност“ „Политология“, за които университетът няма да получи държавна поръчка, затова ние ще приемаме в тях платени студенти. Това е държавна политика, основава се на едно министерско постановление, което засяга всички държавни висши училища и най-вече Стопанския факултет при нас“, коментира зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов.

100 души са си запазили място в предпочитана от тях специалност за новата учебна година във ВТУ още в първите два часа след стартирането на традиционната кампания „Рано рани“. Тя се провежда вече няколко години по идея на предишния зам.-ректор по учебната дейност проф. Стоян Буров. Благодарение на тази кампания са влезли в университета повече от 40% от настоящите първокурсници. „Тази година за първи път даваме възможност момчетата и момичетата да си запазят място и в направления и специалности в платената форма на обучение. Акцията продължава до изчерпване на местата, които Академическият съвет е определил. Останалите ще бъдат попълнени по време на основния ни прием, който е през юни“, коментира доц. Симеонов. И уточнява, че университетът продължава политиката си от миналите години и освобождава от една такса тези, които изберат да станат студенти в приоритетните за държавата направления. Във ВТУ това са предимно педагогическите специалности.

ТРИ ОБЩОУНИВЕРСИТЕТСКИ ИЗПИТА – ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, ПО ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ще направи тази година вузът. Датите вече са определени, като в тях има символика, която е търсена. Първият изпит е на 20.02.2020 г., вторият – на 4.04, и третият – на 6.06. Освен това всеки факултет има право да провежда факултетски изпити, които да не съвпадат с общоуниверситетските.

Вузът разширява възможността за електронно подаване на документи, като от тази година така могат да кандидатстват и бъдещите магистри.

По-активна ще бъде рекламната кампания, която вузът пренася почти изцяло в електронните мрежи. За младите хора, които прекарват голяма част от времето си в нета, университетът предлага уебинари. Там бъдещите първокурсници ще могат да виждат как се попълват кандидатстудентските документи, тестовете, ще има сесии с въпроси и отговори. Всеки факултет ще получи допълнителни 1000 лв., за да реализира своя си рекламна компания.

Великотърновският университет разширява и международната си дейност. Контактите на вуза вече са стигнали до Китай и в момента във ВТУ има 10 дванадесетокласници от Пекин. Те са тук, за да учат български език и литература, история на България и регионални науки. След като завършат курса във Велико Търново, тийнейджърите ще се върнат в родината си, за да станат студенти във Втория пекински университет за чужди езици. Две години по-късно отново ще дойдат във ВТУ. Така те ще получат т.нар. двойни дипломи. „Още два китайски университета проявиха интерес към тази наша дългосрочна програма. И така чуждестранните ни студенти стават все повече. В момента те са около 90 от 12 страни, които са извън програмата „Еразъм“. Идват във ВТУ за различен период на обучение“, допълва още доц. Димитър Симеонов и уточнява, че двойни дипломи ВТУ издава и на студенти, които идват от Международния университет на Киргизстан, който се намира в столицата Бишкек.

НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НЯМА ВЕЧЕ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, затова вузът може да си позволи да изплати на 100% всички заплати, както и всички допълнителни плащания, които преподавателите и служителите са успели да изработят. „Става дума за около 2 млн. лв., които ще разпределим допълнително над 12-те заплати. Това не е 13-а заплата, това са средства, които ние сме заработили. Но във всички случаи вече можем да кажем, че университетът си стъпи на краката, след като преди четири години го поехме с 6 млн. лв. задължения“, коментира ректорът проф. Христо Бонджолов. Той не скри и надеждата си през следващата бюджетна година университетът да получи над 1 млн. лв. повече от настоящия си бюджет. И заяви, че ако това наистина се случи, заплатите в университета от 1 януари ще бъдат увеличени с 10%. „Въпреки това обаче заплатите на нашите асистенти остават по-ниски от тези на учителите, затова ни е трудно да задържим младите си кадри. Ниски са възнагражденията и на хабилитираните преподаватели, но това наистина зависи само от държавната политика“, коментира още ректорът.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *