335 четения

ВТУ стартира кандидатстудентската кампания с акцията „Рано рани“

Три нови специалности се разкриват, университетът приключва 2019 г. без никакви задължения

 

ТРИ БАКАЛАВЪРСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ РАЗКРИВА ЗА НОВАТА КАНДИДАТСТУДЕНТСКА КАМПАНИЯ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. „География и информационни технологии“ ще могат да кандидатстват студентите във Велико Търново и във филиала на вуза във Враца. Другите две нови бакалавърски програми са само за ВТУ и те са „Визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“.

„Нямаме специалности, в които да бъде обявен нулев прием, но има такива, като специалностите „Туризъм“, „Национална сигурност“ „Политология“, за които университетът няма да получи държавна поръчка, затова ние ще приемаме в тях платени студенти. Това е държавна политика, основава се на едно министерско постановление, което засяга всички държавни висши училища и най-вече Стопанския факултет при нас“, коментира зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов.

100 души са си запазили място в предпочитана от тях специалност за новата учебна година във ВТУ още в първите два часа след стартирането на традиционната кампания „Рано рани“. Тя се провежда вече няколко години по идея на предишния зам.-ректор по учебната дейност проф. Стоян Буров. Благодарение на тази кампания са влезли в университета повече от 40% от настоящите първокурсници. „Тази година за първи път даваме възможност момчетата и момичетата да си запазят място и в направления и специалности в платената форма на обучение. Акцията продължава до изчерпване на местата, които Академическият съвет е определил. Останалите ще бъдат попълнени по време на основния ни прием, който е през юни“, коментира доц. Симеонов. И уточнява, че университетът продължава политиката си от миналите години и освобождава от една такса тези, които изберат да станат студенти в приоритетните за държавата направления. Във ВТУ това са предимно педагогическите специалности.

ТРИ ОБЩОУНИВЕРСИТЕТСКИ ИЗПИТА – ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, ПО ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ще направи тази година вузът. Датите вече са определени, като в тях има символика, която е търсена. Първият изпит е на 20.02.2020 г., вторият – на 4.04, и третият – на 6.06. Освен това всеки факултет има право да провежда факултетски изпити, които да не съвпадат с общоуниверситетските.

Вузът разширява възможността за електронно подаване на документи, като от тази година така могат да кандидатстват и бъдещите магистри.

По-активна ще бъде рекламната кампания, която вузът пренася почти изцяло в електронните мрежи. За младите хора, които прекарват голяма част от времето си в нета, университетът предлага уебинари. Там бъдещите първокурсници ще могат да виждат как се попълват кандидатстудентските документи, тестовете, ще има сесии с въпроси и отговори. Всеки факултет ще получи допълнителни 1000 лв., за да реализира своя си рекламна компания.

Великотърновският университет разширява и международната си дейност. Контактите на вуза вече са стигнали до Китай и в момента във ВТУ има 10 дванадесетокласници от Пекин. Те са тук, за да учат български език и литература, история на България и регионални науки. След като завършат курса във Велико Търново, тийнейджърите ще се върнат в родината си, за да станат студенти във Втория пекински университет за чужди езици. Две години по-късно отново ще дойдат във ВТУ. Така те ще получат т.нар. двойни дипломи. „Още два китайски университета проявиха интерес към тази наша дългосрочна програма. И така чуждестранните ни студенти стават все повече. В момента те са около 90 от 12 страни, които са извън програмата „Еразъм“. Идват във ВТУ за различен период на обучение“, допълва още доц. Димитър Симеонов и уточнява, че двойни дипломи ВТУ издава и на студенти, които идват от Международния университет на Киргизстан, който се намира в столицата Бишкек.

НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НЯМА ВЕЧЕ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, затова вузът може да си позволи да изплати на 100% всички заплати, както и всички допълнителни плащания, които преподавателите и служителите са успели да изработят. „Става дума за около 2 млн. лв., които ще разпределим допълнително над 12-те заплати. Това не е 13-а заплата, това са средства, които ние сме заработили. Но във всички случаи вече можем да кажем, че университетът си стъпи на краката, след като преди четири години го поехме с 6 млн. лв. задължения“, коментира ректорът проф. Христо Бонджолов. Той не скри и надеждата си през следващата бюджетна година университетът да получи над 1 млн. лв. повече от настоящия си бюджет. И заяви, че ако това наистина се случи, заплатите в университета от 1 януари ще бъдат увеличени с 10%. „Въпреки това обаче заплатите на нашите асистенти остават по-ниски от тези на учителите, затова ни е трудно да задържим младите си кадри. Ниски са възнагражденията и на хабилитираните преподаватели, но това наистина зависи само от държавната политика“, коментира още ректорът.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!