17627 четения

Започва пълен ремонт на главната улица „България“, паралелно правят и две кръгови кръстовища

2,3 млн. лв. инвестират в новата организация на движението и трафика във Велико Търново

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ПЪЛЕН РЕМОНТ НА ГЛАВНАТА ГРАДСКА УЛИЦА „БЪЛГАРИЯ“. Предвидена е нова организация на движението, нови светофарни уредби със системи за приоритетно пропускане на градски автобуси и нови спирки с информационни табла, захранвани със слънчева енергия. 2 млн. лв. без ДДС ще струва пълната реконструкция на участъците. Парите са осигурени по програма „Региони в растеж“, по която вече получихме средства за обновление на 28 улици и площади в старата част. Паралелно с плануваните ремонти от Община Велико Търново са решени да инвестират и собствени средства за две кръгови кръстовища, като по предварителна информация те ще струват малко над 300 хил. лв. Оферти от потенциалните изпълнители се приемат до края на тази година, а от участниците в процедурата се изискват солиден опит в строителството, отлична фирмена история и наличие на специализирана техника. Самото строителство пък трябва да започне в началото на 2020 г. и да завърши до лятото.

По план е предвидено да се подменят почти 50 000 кв. метра настилки от кръстовището пред Съдебната палата, по цялото протежение на една от главните великотърновски улици чак до Западния пътен възел на изхода за София, включително и директното трасе на булеварда в зоната на кръговото кръстовище между улиците “Беляковско шосе“, “България“, “Полтава“, “Освобождение“ и “Краков“.

ЕДИН ОТ СЪЩЕСТВЕНИТЕ МОМЕНТИ Е, ЧЕ Е ПРЕДВИДЕНА И НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНИ УЛЕИ ЗА АВТОМОБИЛИТЕ В РАЗЛИЧНИТЕ ВТОРОСТЕПЕННИ ПОСОКИ. Такива са предвидени най-вече в района на „Беляковско шосе“, по направленията улиците „П. Яворов“ и „Освобождение“. За идващите откъм „МЕТРО“ преди пресечката на улиците „Полтава“ и „Краков“ е предвиден нов светофар. Целта е да се предотврати тапата, която тук е ежедневие в началото и в края на работния ден, когато и трафикът е най-силен.

„Имаше идеи даже за ново кръгово кръстовище тук, но ако погледнете по-детайлно, и сега тук е оформен такъв вид движение, но с елипса заради спецификата на района. Като допълнителен елемент ще се подменя и цялостната маркировка и ще се забрани спирането срещу кафе „Херсон“, което затруднява движението и видимостта. Де факто улеите ще указват посоката на трафика и няма да има нерегламентирано и рисково преминаване от една лента в друга“, обясни главният инженер на Община В. Търново Динко Кечев.

Част от средствата ще отидат и за обновление на основните светофарни уредби, като старите контролери и светещи елементи се заменят със специални LED системи и сензори за приоритетно пропускане на автобуси от градския транспорт. Това ще спомогне и за коректното изпълнение на разписанията им. Като цяло пък е тенденция от кметството да насърчават придвижването с градски транспорт. Планирани са и нови спирки, както и информационни табла по тях с независимо захранване със светлинна енергия. Те ще показват както картите с маршрутите на автобусите, така и информация след колко минути на мястото пристига автобусът. Един от акцентите в проекта за реконструкцията на отсечката са и нови, модерни системи за отводняване и шахти, които да поемат водната маса, тъй като районът е водосборен и по него даже при лек валеж се изливат хиляди литри.

ИЗВЪН ПАРИТЕ ПО ПРОЕКТА ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛАНИРАТ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДВЕ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА, които ще се финансират изцяло от общинския бюджет по инвестиционната програма за следващата година. Едното ще се намира на южния вход на града след Южния пътен възел, на бившето обръщало на тролеите, където е предвиден и един от входовете на новия градски център. Другото пък ще е разположено пред новоизграждащия се комплекс „Болярски дом“ пред бившата бензиностанция и входа към кв. „Бузлуджа“.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

 

16 коментара за “Започва пълен ремонт на главната улица „България“, паралелно правят и две кръгови кръстовища

 • 03.12.2019 в 12:47
  Permalink

  Чакайте сега, г-н Панов, …преди 4 години се преасвалтира улицата, тогава лично идвахте при нас във фирмата. В тогавашния ремонт и тротоара е оправен. Нима сега искате отново да разкопаете тази настилка и наново да слагате плочки – това ще е кражба – говоря за тротоара до ВИК и до пионерския дом. Направете си кръговите – изложете се, сложете маркировак за 2 месеца и пак същите светофари. За спирката – ясна е работата…предполагам схващате тънката ми ирония. Това ще е ремонт на ремонта + възможност с кръговите да се облекчи трафика. Но това е за дебат – не може ей така да се почне. Дебат който да е в рамките на седмица – не повече.

  Отговор
  • 03.12.2019 в 13:24
   Permalink

   Предполагам, че става въпрос за пътна настилка, а не за тротоарна такава. Просто в статията не е уточнено какво включват тези 50 000 кв.метра.

   Отговор
 • 03.12.2019 в 15:58
  Permalink

  А какво ще стане с паркоместата под летния театър?То и сега няма къде да се паркира или отново ще плащаме за сини зони.

  Отговор
  • 03.12.2019 в 16:52
   Permalink

   Няма къде да се паркира или няма къде да се паркира Безплатно?

   Отговор
 • 03.12.2019 в 22:32
  Permalink

  Колелото трябва да навлезе поне наполовина във военното училище, където е по-равно. На това място, където е предложено колелото е доста по-стръмно, освен че изяжда половината площад…При сняг и киша кръгово, разположено на наклонен терен е доста проблематично…

  Отговор
 • 03.12.2019 в 22:55
  Permalink

  Удряй данък на колите под Eвро5 – 1000 лева на година, прави половината град синя зона. Слагай както е в Дания и Холандия, данък – гараж, ако нямаш такъв, където да си паркираш колата, още 300 евро на година, че ползваш свобоедна зона….. Изчистваме въздуха, изчистваме града от старите таралястници. По-малко катастрофи, повече хора пеш и с велосипеди … Малко да си спомнят , че в град 7 километра по диагонал, ако ходиш пеш , всичко ти е на 20 минути… И да придобива европейски вид. Писна ми, всичко да се прави в посока и интерес, само на мързелите с коли за 2-3 хиляди лева.

  Отговор
  • 04.12.2019 в 13:18
   Permalink

   Подкрепям в голяма част казаното! Който има гараж – да е гараж. Ако е магазин – такса за паркиране! Който няма гараж или собствен двор – такса за едно парко място на улица /ако няма да пречи на нормално двупосочно движение!/ За втори и следващ автомобил – обществен паркинг край града, може и покрит – с такса/ Строго забраняване на паркирането в тясните улички! Трябва да се осигури нормално двупосочно движение! Една от най-отвратителните улици е „Вихрен“ на Картала и зоната около „Бианко“ ! Има и автобуси, а две коли не могат да се разминат! Баровците не могат да минат пеш 50-100 метра до паркинга и спират и в двете посоки ТОЧНО пред пицарията! Сега като открият блока-пирамида на Хилендар ще настане ужас!

   Отговор
  • 10.12.2019 в 2:57
   Permalink

   To hubavo, samo deto purvo trqbva da se napravqt nqkolko parkinga na po nqkolko etazha, che togava da se pravi vsichko drugo ! I tezi krugovi dano da gi napravi nqkoy, koyto razbira ot virazhi, che ne mi se misli po kolko katastrofi shte stavat na den na krugovo s obraten virazh i s naklon/dano da ne poznavam/ !!

   Отговор
 • 04.12.2019 в 13:10
  Permalink

  За Беляковско шосе има един много лесен начин да се подобри западната дъга на елипсата – просто трябва да се премести 50 метра на запад. Така няма да е срещу изхода на „Полтава“ и да става двойно конфликтно кръстосване! Това се получи, защото когато е правена дъгата, още е нямало ул.Полтава, пък и трафика е бил мижав!

  Отговор
  • 05.12.2019 в 15:02
   Permalink

   О, ДА. Разбира се, че един пряк тунел от „Краков“ към „Беляковско шосе“ и към София би решил проблема! Може да се използва денивелацията, като се влезе по-ниско от към „Краков“, за по-плитък изкоп.

   Отговор
 • 04.12.2019 в 16:19
  Permalink

  Ако искаме да свършим работа качествено и както трябва е необходимо кръстовището на беляковско шосе да се направи на нива

  Отговор
 • 04.12.2019 в 18:41
  Permalink

  Тъпи коментари на тъпанари!МАРШ извън Търново из сателитните селища по Трошана и Картала…Ние си искаме паркингите там,където си живеем!ТОВА Е!!! ЗА ХАЙДУТИТЕ,КОИТО РЕВАТ ЗА СКЪПИ ВОЗИЛАДАНЪЦИ И ТАКСИ от МЪРЗЕЛИВЦИТЕ,КОИТО КАРАТ ТРОШКИ…

  Отговор
  • 05.12.2019 в 14:58
   Permalink

   Който си иска паркинг до дома, трябва да си намери. Или да си купи гараж. Общината не е длъжна да осигурява по три паркоместа на семейство. Още по-малко – на ОБЩИТЕ на всички граждани УЛИЦИ, изградени за свободно ДВИЖЕНИЕ на автомобили, платени с НАШИТЕ пари. Улиците са улици, а не паркиги за местодомуване на автомобили. Аз живея на Картала, там не е розово положението, но доста хора сме си КУПИЛИ гаражи. Но е много трудно да се доберем до домовете си по задръстените улици КЪМ Картала.

   Отговор
 • 05.12.2019 в 13:25
  Permalink

  Всички трябва да се съобразяват, къде да паркират, навсякъде се плаща , дори в блока където живеем, плащаме наем за паркинга. Забравете за безпатните паркинги, а когато се разруши и трябва да му се направи освежаване, нали собственика ще извади от тези пари да го управи. Безплатен обяд вече няма. В Япония ако не докажеш, че имаш паркинг, не ти разрешават да си купиш кола. Относно преасфалтирването на Булевард България , да има нужда, но първо трябва да се удвоят шахтите за водата, и след това да се направи и инфраструктурата безупречно, тротоари, градинки, парко места. Когато го завършат да нямаза какво да се хванат хората, а и подръжката да е малко и удобна.

  Отговор
 • 05.12.2019 в 14:31
  Permalink

  Подобряване на градския транспорт!!!Добре, обаче да има и удобни маршрути и часове на автобусите!!!Само да спомена, че примерно от Малък Чифлик няма удобни автобуси нито сутрин нито вечер…От квартала Няма автобус до Пишмана или Чолаковци

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!