222 четения

26-те най-често задавани въпроси на интервю за работа

Лятото отдавна свърши, а есента и зимата се смятат за едни от най-подходящите сезони за нова работа. Няма ли да бъде прекрасно, ако знаехте предварително въпросите, които ще ви зададат на интервюто за работа?

Е, макар да не четем мисли, все пак вероятността да ви зададат някои от следните въпроси, е огромна. Така че бъдете готови с подходящ отговор.

1. Ще ни разкажете ли нещо повече за себе си?

Въпросът изглежда лесен, затова и много хора забравят да помислят за него. Не се оставяйте да паднете в капана обаче. Ключът в правилния отговор се крие в умереността. Не се впускайте да разказвате истории за себе си, още повече с клишета. Кажете малко, но достатъчно, за да подскажете, че сте точният човек за позицията.

2. Откъде научихте за позицията?

Още един измамно прост въпрос, на който си мислете, че не се отдава никакво значение. Да, ама не. Източникът е важен, защото говори за вашите интереси и контакти. Не лъжете и не си измисляйте. Независимо дали сте видели обявата в интернет, или сте научили от познат, опитайте се да покажете кое ви е вдъхновило днес да бъдете тук.

3. Какво знаете за компанията?

От съществено значение е преди интервюто за работа да сте се поинтересували къде отивате, с какво се занимава компанията, каква е историята й. Не е нужно да рецитирате като на изпит, но покажете, че сте проявили интерес. Ще направи добро впечатление, ако посочите нещо, което особено ви е впечатлило и което отличава фирмата от останалите на пазара.

4. Защо кандидатствате за тази позиция?

Въпросът, който със сигурност няма да ви изненада. Не забравяйте, че работодателите търсят служители, които да се отнасят със страст към работата си. Покажете, че позицията, за която кандидатствате, има връзка с живота ви, с характера ви. Ако не е така, по-добре си потърсете нещо друго, защото най-вероятно няма да се чувствате щастливи тук.

5. Защо трябва да Ви наемем?

Още един предвидим въпрос, но също така много подвеждащ. Внимавайте как ще отговорите. Не изсипвайте куп клишета, ами помислете предварително какво ще получат от вас бъдещите ви работодатели. Решете какво бихте искали да знаят за вас хора, които не ви познават, а имат на разположение само 15 минути, за да си създадат някакво впечатление.

6. Кои са силните ви качества в професионален план?

Тук специалистите съветват да действате по следния начин: първо посочете кои са силните ви страни като цяло; след това изтъкнете добрите си качества, които ще Ви послужат конкретно за позицията, за която кандидатствате. Приведете примери.

7. Какви са слабите Ви страни?

Всеки човек има недостатъци. Всеки служител има слаби страни. Не отговаряйте, че нямате такива, освен ако не правите опит за банална шега. Тук се проверяват вашата самопреценка и откровеност. Така че без страх можете да посочите слабите си страни, като отбележите, че като всеки човек и вие имате такива, разбира се, но е важно да се стараем да ги изглаждаме и да се учим от грешките си.

8. Кое е най-голямото Ви постижение в професионален план?

Нищо не е по-добра реклама от конкретни резултати от предишната ви работа. Разкажете за случай, в който сте имали отговорна роля, опишете в какво точно са се състояли вашите задължения и какъв е бил резултатът накрая.

9. Разкажете за конфликтна ситуация, в която сте попадали?

Интервюиращият ви иска да си създаде представа за вашите реакции в конфликтни или кризисни ситуации. Всеки изглежда хрисим на интервю за работа, но не е такъв през цялото време. Затова помислете предварително за такава ситуация, като преминете отново през стъпките – каква е била вашата роля, как сте постъпили, какъв е бил крайният резултат.

10. Как се виждате след 10 години?

Бъдете откровени за бъдещите си цели и намерения, но имайте предвид следното: целта на този въпрос е да се извлече информация относно: а) дали имате реалистични очаквания за вашата кариера; б) дали сте амбициозен човек; в) дали позицията, за която кандидатствате, отговаря на бъдещите ви планове.

11. Коя е работата на мечтите Ви?

Целта на този въпрос отново е да стане ясно дали позицията, за която кандидатствате, се доближава до мечтаната от вас работа? И ако отговор от рода на „футболна суперзвезда” би ви донесъл малко смях, то със сигурност честността по отношение на вашите цели и амбиции ще бъде оценена. Важно е да изясните как тази позиция се вписва в представите ви за бъдещето

12. Къде другаде сте кандидатствали за работа?

Целта на този въпрос е и проучване на конкуренцията на пазара, и опит да се установи вашата заинтересованост от съответната област. Имате пълното право да не отговаряте, защото информацията е лична. Въпреки това по-добре е да отговорите, но по-общо, като споменете, че сте ходили в подобни компании и сте кандидатствали за сходна длъжност, но все още търсите най-доброто за себе си място.

13. Защо напускате предишната си работа?

Труден, но почти сигурен въпрос. Старайте се да звучите положително. Дори да сте били недоволни от условията, от заплащането, опитайте се да го изразите по-смекчено и да акцентирате върху факта, колко много сте научили о какъв опит сте придобили. Представете нещата така, че търсите ново поле за изява и искате да се развивате.

14. Какво очаквате от новата си позиция?

Запознайте се предварително с характеристиката на позицията и перифразирайте описаното там. Бъдете конкретни и дайте примери.

15. Какъв опит имате като лидер?

Отговорът тук зависи от това, доколко лидерската роля е важна за позицията, за която кандидатствате. Ако е от голямо значение, акцентирайте поне върху два примера, когато сте влизали в ролята на лидер, като посочите също как сте вдъхновили „подчинените” си, как сте работили като екип и какъв е бил крайният резултат.

16. Какъв тип лидер сте?

Дали налагате мнението си, дали се вслушвате в мнението на „подчинените” си, дали работите рамо до рамо като екип. Това са трите варианта като отговор на този въпрос. И трите са правилни. Изберете този, който най-много се доближава до истината и до вашия характер.

17. Случвало ли се е да се възпротивите срещу решение в работата?

На всеки му се е случвало да има разногласия с шефа си. Тук уловката се крие в това, да покажете, че недоволството ви е било продиктувано от логични причини, които в крайна сметка са довели до по-добро развитие на ситуацията.

18. Как биха Ви описали бившите Ви колеги и бившият Ви началник?

Бъдете откровени най-малкото защото бъдещият ви работодател най-вероятно ще позвъни в предишната ви фирма, за да разпита за вас. Това е честа практика в големите компании. Опитайте се тук да посочите качества, които преди това не сте споменавали, за да не повтаряте едно и също. Опитайте се да се видите през очите на останалите.

19. Защо не сте работили за известен период от време?

Ако в автобиографията ви зее дупка от период, в който сте били безработен, най-добре кажете истината. След това внимателно и плавно насочете разговора към желанието и нетърпението, с които подхождате към настоящата възможност.

20. Каква е причината да искате да смените професионалната си ориентация?

Ако досега сте се занимавали с дизайн, а сега кандидатствате за търговски отдел например, е важно да имате основателна и убедителна причина за това. Най-често това е истината – открили сте, че призванието ви е… или сте стигнали до заключението, че в тази сфера имате много повече възможности за реализация и професионален растеж. Общо взето акцентирайте върху амбицията си да се развивате, а не да стоите на едно място.

21. Как ще изглеждат Вашите 30, 60 или 90 дни на тази позиция?

Започнете с обяснение на това, което ще ви е нужно, за да „влезете в час”. Каква информация ще ви трябва, ще имате ли обучение, какво ще очакват от вас колегите ви и т.н. След това изберете няколко области, в които смятате, че бихте имали значителен принос.

22. Какви са очакванията Ви за парично възнаграждение?

Правило номер едно при отговор на този въпрос е предварително да сте проучили какво е средното заплащане на вашата позиция в сходни фирми. Не прави добро впечатление колебанието или неудобството „да си кажете цената”. Заявете конкретна сума, която да бъде над средните ви очаквания, но и не прекалено висока. Покажете, че сте отворен за преговори и че е важно за вас да знаете, че, ако е възможно, възнаграждението ви ще расте пропорционално на постиженията.

23. Какво обичате да правите в извънработното си време?

Интервюиращите задават лични въпроси, за да разберат дали кандидатът за работа ще се впише социално в средата на фирмата. За някои компании т.нар. „тиймбилдинг” е много важен. Особено ако работата ви ще бъде екипна, е от значение какви са интересите ви, изобщо що за човек сте. За краткото време, с което разполагат по време на интервюто мениджърите ви, отговорите на подобни въпроси могат да хвърлят известна светлина върху личността ви. В общи линии е добре да стане ясно, че обичате и почивката, и срещите с приятели след работа, и някои спортни занимания.

24. Планирате ли в близко бъдеще да имате деца?

Въпроси, свързани със семейното ви положение, отношение към мъже и жени („Как бихте се отнесли към екип, съставен само от мъже/жени?”), националност („Къде сте родени?”), религия, са незаконни. Въпреки това могат да ви ги зададат. Препоръчваме ви в такаъв случай да отклоните темата, като превърнете отговора във въпрос. Например: „В момента не мисля за това. За сметка на това проявявам голям интерес към възможностите за професионално развитие във Вашата компания. Бихте ли ми разказали повече за това?”

25. Според Вас какво бихме могли да подобрим в нашата фирма?

Това е един наистина много добър въпрос, стига мениджърите да са готови да чуят и приемат всякакъв отговор. Целта му е да провери дали имате критичен поглед над нещата и дали имате смелостта честно и открито да посочите не само какво ви харесва, но и какво не ви харесва в компанията, в която кандидатствате. Ако разширите отговора си и с конкретна идея как би могло да се подобри или отстрани това, което намирате за слабост, увеличавате значително шансовете си да ви наемат.

26. Имате ли въпроси?

Голяма грешка е да приемате интервюто като изпит. Сякаш вие сте длъжни да отговаряте на въпросите, които ви се задават, без да имате право на никакъв страничен коментар. Напротив – подгответе си въпроси, защото е важно и вие да научите повече за мястото, където евентуално ще прекарвате по 8-9 часа на ден. Освен това наличието на въпроси издава интерес, задълбочено отношение, сериозност и отговорност – все качества, които всеки работодател търси у служителите си.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!