Изложба базар по повод Международния ден на хората с увреждания откриха във Велико Търново

Коледни сувенири, украси, картички, играчки, кукли, свещници и други красиви изделия са събрани в традиционната изложба базар на талантливи самодейци от общинската организация на инвалидите във Велико Търново. Експозицията бе открита във вторник във фоайето на сградата на Общината по повод 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.

„Тази изложба се организира за девета поредна година. Членовете на организацията се стремят да изработват различни неща, за да може да привличаме вниманието на обществото, но има и артикули, които се търсят всяка година, и ние гледаме да ги поддържаме в наличност. Понеже празникът ни е малко преди Рождество Христово, сме заложили предимно коледни украси и сувенири“, сподели Йотка Вълева, председател на общинската структура на хората с увреждания във Велико Търново.

Тя обясни, че всички изделия са измайсторени в артателието на организацията от около 20 души. За целта са използвани прежди, хартия, дърво, камък и други естествени материали.

„Много неща са направени на една и две куки, изделията от хартия пък са квилинг и оригами. Имаме шити картички и картини, кукли, облечени в национални носии, и други предмети“, уточни Вълева.

По думите й в организацията членуват над 300 души.

На откриването на изложбата присъства началникът на общинския социален отдел Росица Димитрова, която подчерта, че се чувства удовлетворена от съвместната дейност на местната власт и структурата на инвалидите.

„Не е важен само денят 3 декември, който е признат като празник на хората с увреждания, за да кажем, че признаваме правата им, но и да отчетем резултатите от работата ни заедно с организациите за подобряване на ежедневието на хората с увреждания. Всичко, което правим, е ориентирано към индивидуалните нужди на всеки един, който има необходимост от подкрепа“, заяви г-жа Димитрова.

Социалната шефка изтъкна, че към днешна дата на територията на общината за пълнолетни лица и деца с увреждания функционират 11 социални услуги с държавно финансиране, които при нужда се дофинансират от местната хазна. От тях седем са за резидентна грижа – 24-часова подкрепа, а останалите са дневна форма на социални услуги.

„Тази година започнаха реформи в законите за хората с увреждания и за личната помощ, насочени към хората с увреждания, с които се цели да се подобри необходимата в цялата страна нужда от архитектурна достъпност, подготовката и местата, в които хората с увреждания да упражняват своята трудова дейност. Успяхме да се организираме и от 1 септември започна предоставянето на услугата „Асистентска подкрепа“ на 100 души, от които 12 са деца с увреждания. Има подадени още 20 заявления, които предстои да обработим“, допълни Димитрова.

Международният ден на хората с увреждания бе отбелязан с тържество и в Дневния център за пълнолетни с увреждания на улица „Поп Харитон“ в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *