314 четения

Председателят на Окръжния съд гостува на ученици от новата паралелка „Съдебен служител“

Ученици от новата паралелка „Съдебен служител“ от Старопрестолната професионална гимназия по икономика посрещнаха в класната си стая председателя на Окръжния съд Теодорина Димитрова. Със срещата в понеделник бе поставено началото на поредица от лекционни курсове от образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2019/2020 година”.

Една от причините през тази година Старопрестолната професионална гимназия по икономика да бъде избрана за училище партньор е разкриването на паралелка с професионална насоченост „Съдебен служител“. Към момента в нея се обучават 22 деца. Предвижда се лекционните курсове по програмата да продължат до края на втория учебен срок, като по време на срещите съдии ще представят на учениците различни теми според техните интереси.

В рамките на един учебен час учениците от професионална паралелка „Съдебна администрация“ научиха какво е разделението на властите според Конституцията на Република България. На достъпен език съдия Димитрова им обясни смисъла на понятието държава, кой е основният държавен закон и какви са характеристиките, функциите и управлението на българската съдебната власт. Всеки от тях получи Конституция на Република България и брошури, свързани с темата за структурата на съдебната власт и Висшия съдебен съвет, изработени по образователната програма. През учебната 2019/2020 г. Окръжен съд – Велико Търново, за шеста поредна година участва в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *