158 четения

Своевременното сваляне на холестерола намалява риска от сърдечносъдови болести

Приемът на лекарства за сваляне на нивото на холестерола у хората под 45-годишна възраст може да допринесе да се намали рискът от сърдечносъдови болести и инсулт по-късно през живота им, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.
Специалисти са анализирали данни за над 400 хиляди души в 19 западни страни за дълъг период, в някои случаи 43 години. Получените резултати потвърдили връзката между високото ниво на холестерола и повишения риск от сърдечносъдови болести в дългосрочен план. Било установено също, че рискът е по-голям за хората под 45-годишна възраст, отколкото за 60-годишните.
Жените под 45-годишна възраст с 1,45-1,85 грама холестерол на литър кръв и с най-малко два рискови фактора, свързани със сърдечносъдови болести – затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, тютюнопушене, са с 16-процентна вероятност от сърдечносъдов проблем, преди да навършат 75 години. За жените на 60 и повече години със същото ниво на холестерола и същите рискови фактори рискът е 12 процента.
За мъжете вероятността е съответно 29 процента и 21 процента.
Като използвали статистически модели, учените констатирали, че ако се намали наполовина нивото на лошия холестерол чрез прием на статини, рискът от сърдечносъдови болести за жените ще спадне до 4 процента, а за мъжете до 6 процента.
„Резултатите потвърждават, че контролът на нивото на холестерола по-рано през живота може да е по-полезен, отколкото в напреднала възраст“, отбеляза експертът Пол Лийсън от Оксфордския университет.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!