599 четения

В община Лясковец направиха първа копка по проект „Приказки за култура, история и природа”

Община Лясковец започна строително-ремонтните работи по проект „Приказки за култура, история и природа“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020”, съфинансирана от Европейския съюз. Проектът обхваща цялостна реконструкция на две зони – „Екозона за рекреация, изкуства и спорт в град Лясковец” и „Възстановяване на зона за обществен отдих в село Козаревец”, като е насочен към модернизиране на туристическата инфраструктура, свързана с природното и културно наследство.

Изпълнител на обектите е „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, като общата стойност на строително-ремонтните работи е 855 525 лева, а срокът за завършване на обектите е шест месеца. Първата копка бе направена от кмета на село Козаревец Красимира Колева, тъй като в селото се предвижда да бъде изцяло променен обликът на централния площад и на парковата зона около читалище „Земеделец – 1899“ в село Козаревец.

Предвидено е обновяване и функционално преустройство на част от централния парк в Лясковец, който представлява връзка между централната градска част с местност Лесопарка. В градския парк се обособяват маунтин байк зона (зона за екстремен велоспорт в пресечен терен), скейтборд зона със стоманобетонов скейтборд елипсовиден улей, арт зона с места за отдих и рекреация и открита стена за рисуване, зона с детска площадка, предназначена за деца от 3 до 12 години – с монтаж на люлки и детски образователни съоръжения „Опознай България“.

В Козаревец се предвиждат възстановяване на зона за обществен отдих в парковото пространство, прилежащо към сградата на читалището, и ремонт за възстановяване и обновяване на настилки и осветление на площад „Марияна Димитрова”. Предвидена е подмяна на настилката на тротоарите, прилежащи към парковото пространство около читалището, с вибропресовани бетонни плочи. В Козаревец ще бъде изградена и детска площадка за игра в част от пространството около читалището, ще бъдат монтирани и три вида тематични занимателни игри. В площадното пространство ще се изпълнява и нова настилка от различни по вид и цвят бетонни и каменни плочи, ще бъдат монтирани елементи на градското обзавеждане – пейки, кошчета и стълбове за осветление.

Общата стойност на проекта възлиза на 1 097 962 евро, а продължителността му е 24 месеца, като той се изпълнява в партньорство с Община Виделе (окръг Телеорман, Румъния).

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *