158 четения

Започват проверки за качеството на рибата за Никулден

Ако престояли шарани се предлагат за пресни, глобата е от 1500 до 3000 лв.

 

Служители от Териториалната агенция по безопасност на храните във Велико Търново започнаха масови проверки в навечерието на Никулден. Обект на инспекция ще бъдат всички обекти, в които се отглежда и продава риба, в това число и заведенията за хранене, складове, борси и пазари. Търговците ще имат право да продават и на открити витрини по тротоарите, но изискването към тях е рибата да бъде покрита с лед.

Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните.

Инспекторите ще следят също дали рибата е била замразявана и размразявана няколко пъти. Ако бъде установено, че престояла риба се предлага за прясна, глобите са от 1500 до 3000 лв.

Основните съвети, които експертите дават към потребителите, са да следят дали очите на рибата са бистри и изпъкнали, върху тялото има тънък слуз, хрилете са розово-червени, а люспите – плътно прилепнали. Ако някои от тези признаци не е налице, вероятно съответната риба е стара.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *