701 четения

Бивша председателка на съсипана кооперация в Миндя отива на съд за присвояване на 102 746 лв.

72-годишната Славка Петкова източвала „Доверие“ осем години

 

БИВША ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА СЪСИПАНА КООПЕРАЦИЯ В МИНДЯ ОТИВА НА СЪД ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА 102 746 ЛЕВА, СЪОБЩИХА ОТ ПРОКУРАТУРАТА. 72-годишната Славка Петкова е прибирала крупната сума цели осем години – от 1.01.2008 г. до 18.05.2016 г. Тя е действала при условията на продължавано престъпление като председател на производствено-потребителна земеделска кооперация „Доверие“. Според обвинението парите са изтеглени без основание суми от банковата сметка на кооперацията. В качеството си на председател Петкова имала право да извършва сделки на разпореждане с имуществото на кооперацията въз основа на предварително решение на Управителния съвет, а с недвижими имоти – въз основа на предварително решение на Общото събрание.

Получените средства от продажби и от отдадено под наем недвижимо имущество, собственост на кооперацията, постъпвали по банкова сметка, от която единствено тя имала право да се разпорежда със средствата в нея. В кооперацията не била водена редовна счетоводна отчетност съгласно изискванията, поради което по делото не са приложени и липсват счетоводни документи, нямало лица, назначени на трудов договор, и счетоводител. Председателката теглила от банковата сметка на кооперацията парични средства, с които се разпореждала, но за това липсват документи за разходването на сумите.

СКАНДАЛИТЕ ВЪВ ВЪПРОСНИЯ КООПЕРАТИВ СА ОТ МНОГО ГОДИНИ. През 2016 г. за тях би тревога Атанас Димитров, който направи събрание и избра ново ръководство. Мъжът се бе върнал от гурбет и реши да се посвети на кооперацията в родното си село. По това време за председател се водеше Славка Петкова, чийто мандат се оказал изтекъл през 2008 г. Още тогава полицията започна разследване за потънали над 200 000 лева от продажба на различни имоти. От началото на 2019 г. „Доверие” е с прекратена търговска дейност и в ликвидация. Делото срещу Петкова тепърва ще бъде насрочено във Великотърновския районен съд.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!