757 четения

Депутатът Валентин Ламбев заведе в София 100 деца от В. Търново, за да видят Томичовия псалтир

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ ЗАВЕДЕ 100 ИЗЯВЕНИ ДЕЦА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ПАРЛАМЕНТА И НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ, за да видят на живо уникалния Томичов псалтир. Създадената през XIV век в старата столица книга е със застрахователна стойност от 8 млн. евро и от съображения за сигурност министър Боил Банов не позволи тя да бъде докарана във В. Търново.

„Интересът бе голям, имаше деца и възпитатели от пет училища, нагостихме ги в стола на Министерския съвет, а емоцията от разглеждането на експонатите и псалтира бе страхотна“, коментира народният представител.

Повече от година са продължили преговорите псалтирът да дойде у нас, посочи Ламбев. Изключително съдействие от руска страна оказали Министерството на културата на Руската федерация и ръководството на Държавния исторически музей в Москва. От българска страна с организацията се е заело Министерството на културата и НД „Русофили” в лицето на нейния председател Николай Малинов, както и самият Валентин Ламбев. Оригиналният паметник никога не е гостувал в България, той се съхранява в Руския държавен исторически музей и никога не го е напускал.

Томичовият псалтир е създаден през 1360 година в Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски. Наред с Манасиевата хроника от 1344 – 1345 г. и Лондонското Четвероевангелие от 1356 г., това е един от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от XIV век и дори надминава тези известни паметници със своето съдържание и орнаментика.

Изработен е на хартия и съдържа 304 листа. Илюстриран е със 109 великолепни миниатюри.

ПАМЕТНИКЪТ Е БИЛ ОТКРИТ ПРЕЗ 1901 Г. В МАКЕДОНИЯ ОТ СРЪБСКИЯ ПРОФЕСОР СИМА НОВАКОВИЧ ТОМИЧ, затова е наречен на негово име. Псалтирът от личната колекция на Томич е завещан на Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява от 1902 г. За разлика от Лондонското евангелие и от Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи пряка поръчка на царя. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите отвежда към значимо исихастко монашеско средище, разположено до Търново. Изследвачите на паметника го свързват с Килифаревския манастир на Теодосий Търновски като религиозен и книжовен център, създаден около 1350 г. с протекцията на цар Иван Александър.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!