Колко е всичкото злато на света?

Златото е един от най-скъпоценните метали на планетата и символ на богатство от дълбока древност. Хората започват да добиват злато от мини за първи път преди повече от 6000 години. Човек би си помислил, че за всичко това време ние сме успели да изкопаем наистина колосално количество от благородния метал. Истината е, че ако вземете всичкото злато на света и го претопите, то може да се побере в куб, чиито страни са високи 21 метра.

Най-добрите изчисления, с които разполагаме, показват, че през годините човечеството е изкопало малко над 190 хил. тона злато, като две трети от ценния метал са били извадени на повърхността след 1950 г., съобщава сайта Gold.org, позовавайки се на данни на Metals Focus; GFMS, Thomson Reuters, US Geological Survey и World Gold Council.

От тези 190 хил. тона около 90 хил. са намерили приложение в бижутерийния бизнес, около 40 хил. тона са собственост на частни инвеститори, над 32 хил. тона са част от държавни резерви, а близо 27 хил. тона попадат в категория „други“. Подземни запаси се оценяват на 54 хил. тона, но експертите очакват да бъдат открити още.

Всяка година световната минна индустрия добавя между 2500 и 3000 тона злато към глобалните запаси. Макар че през последните години се наблюдава ръст на производството на злато, експертите прогнозират стабилизиране на добива в близко време.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *