Новото кръгово на входа на В. Търново струва 400 хил. лв. и ще е връзка към шест основни улици

Пешеходците ще минават по тактилни тротоари, предпазващи от приплъзване и с ориентация за хора с увреждания

 

КЪМ ШЕСТ ОСНОВНИ ГРАДСКИ УЛИЦИ ЩЕ БЪДЕ ТРАНСПОРТНАТА ВРЪЗКА, КОЯТО ОСИГУРЯВА НОВОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ В ЮЖНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕД СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ. Проектът бе показан за пръв път на „Борба“ и внася доста яснота на фона на негативните коментари, които вече заливат социалните мрежи. „При проектирането на напречните профили са се спазили изискванията на нормите за проектиране на пътища, като в правите пътни участъци да бъдат с двустранен напречен наклон в границите от 2,0 до 2,5%. Такъв е и случаят тук“, бе категоричен зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев. С това той категорично опроверга мнението на доста „експерти“ във Фейсбук, които смятат, че имало наклон и тук не може да се изгради кръгово кръстовище.

От кметството вече обявиха и обществената поръчка за инженеринг и изпълнение на строителството, което трябва да се реализира в началото на идната година.

Де факто новото кръстовище на южния вход на града ще осигурява връзка с шест основни улици, сред които “Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“, “Цар Тодор Светослав“, пл. “Марно поле“, както и отсечките към бъдещия градски център на града, планиран в бившето Военно училище.

325 ХИЛ. ЛВ. БЕЗ ДДС Е МАКСИМАЛНАТА СТОЙНОСТ НА ПЪТНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ В ЕДИН ОТ НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ ГРАДСКИ УЧАСТЪЦИ. Досега тук организацията на трафика бе доста сложна заради наклоните, натовареността и шофьорската етика, като за налагане на правила се разчиташе предимно на знаци и маркировка. Проектът удовлетворява интереса както на шофьорите, така и на пешеходците. За последните са предвидени и специални настилки от т.нар тактилни плочи, които са релефни и не позволяват подхлъзване, а отделно служат и за ориентация на незрящи. Средствата отиват и за пълна подмяна на бордюри, тротоари, оформяне на паркоместа и подходи, както и за озеленяване и художествено оформление на кръговото кръстовище. Все още се обмисля и дали в центъра му да бъде поставено произведение на изкуството с художествено осветление. В района е предвидено и поставянето на над 6 хил. кв. метра нов асфалт.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

4 thoughts on “Новото кръгово на входа на В. Търново струва 400 хил. лв. и ще е връзка към шест основни улици

 • 05.12.2019 в 8:56
  Permalink

  А паметника от предните публикации ще бъде ли премахнат? Въртяхме се около Ивайло, че свят му/ни се зави, а сега – още колелета – на кино,, Искра“, Беляковско шосе,пазара и т.н.

  Отговор
 • 05.12.2019 в 15:06
  Permalink

  Имаше в друга тема предложение – кръговото да се измести поне с една трета в зоната на старото военно училище. Много добро предложение – няма да има НАКЛОНЕНИ криви, каквито ще има при този вариант в западната част.

  Отговор
 • 06.12.2019 в 18:26
  Permalink

  Аз да питам – пак ли ще го направят с обратен вираж или този път ще го правят с читави специалисти, разбиращи от строителство на пътища ?? И ако наистина го наптавят с наклон, не ми се мисли зимата какво ще става, особенно ако е с две ленти !!

  Отговор
 • 10.12.2019 в 17:21
  Permalink

  Целия кръг трябва да се измести на изток, така, че центъра на кръга да съвпадне приблизително с осовата линия на Хр. Ботев; при такова решение цялото кръгово и шлюзовете към него ще се поместят в най равната част в тази зона, пък и няма да се заличават паркоместа. При сегашното предложение проблеми ще има най вече по ул. Седми юли и включването надолу (на юг). Друго предимство при изместено на изток решение е че ще се засегне изоставена територия, без важна инфраструктура под нея и няма да се развалят тротоари и прекрояване на вече изградени платна на засегнатите улици… и друго, на пръв поглед маловажно нещо – в никакъв случай в кръга не трябва да има каквито и да е визуални елементи или пластики – всички участници в движението не трябва да бъдат разсейвани с паметници или други триизмерни и двуизмерни елементи – всеки шофьор трябва във всеки един момент да има видимост към движението в това кръгово кръстовище…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *