707 четения

Търновец е герой в книгата „Хората, които променят България“

Калин Василев е създателят на Turnovo Runs и поредица благотворителни инициативи

 

ТЪРНОВЕЦЪТ КАЛИН ВАСИЛЕВ Е ЕДИН ОТ ГЕРОИТЕ В КНИГАТА НА ДАНИЕЛ ПЕНЕВ „ХОРАТА, КОИТО ПРОМЕНЯТ БЪЛГАРИЯ“. Създателят на Turnоvo Runs и инициатор на поредица благотворителни инициативи беше в центъра и на представянето на книгата във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Калин го открих благодарение на моя позната. Тя един ден възторжено ми разказа за него, предложи да ни свърже и така Калинба, както всички тук го познават, попадна в групата на вдъхновяващите българи. Той твори и в спорта, и извън него, ръководи благотворителни и доброволчески акции. Следвал е в топ университети в Щатите, но е решил да се върне в родния си град. Той жертва голяма част от себе си, от енергията си, затова смятам, че е страхотен пример“, разказва Даниел Пенев. И допълва, че в книгата има още една героиня с корени от Велико Търново – това е Мая Донева, която от години живее във Варна и управлява фондация „Карин дом“.

„ХОРАТА, КОИТО ПРОМЕНЯТ БЪЛГАРИЯ“ СЕ РОДИЛА СЛЕД НЕКОЛКОГОДИШНИТЕ УСИЛИЯ НА ДАНИЕЛ ДА РАЗКАЗВА В САЙТА СИ ВДЪХНОВЯВАЩИ ИСТОРИИ ЗА ХОРА, които не се отказват от мечтите си. „Започнах го този сайт, за да покажа на всички, че и в България има добри новини, и да се противопоставя по някакъв начин на медиите, които бълват само негативни истории. В един момент се усетих, че такива текстове биха стояли добре в книга, още повече че онлайн е по-трудно да бъдат намерени, защото някак се губят в пространството. А и си казах, че една такава книга би била добър подарък за вдъхновение“, споделя авторът.

Той започнал да представя идеята си пред различни издателства и едновременно с това да съставя книгата. После му хрумнало, че тази година се навършват 30 г. от началото на прехода, и той решил, че това е чудесно време да се появи „Хората, които променят България“. В началото Даниел мислел да включи в книгата си поне 50 истории, после обаче – и заради годишнината – се ограничил до 30. Хората обаче са 35, защото в два от разказите става дума за две двойки смели българи, а в едната история героите са четирима.

Когато подбирал героите си, Даниел искал да има хора, успели в различни области на живота, представители от различни градове и да има относителен баланс между мъже и жени. Държал и всички хора да са постигнали нещо повече в своята област, с което изпъкват, и в същото време да са социално ангажирани, да дават пример за връщане обратно към обществото и да задават основополагащи ценности.

Заедно с Даниел Пенев миналия ден във ВТУ дойдоха и представители на издателството АМG Publishing, Петя Кертикова, водеща на новините на Bulgaria On Air TV и автор на предаването „Завърналите се с Петя Кертикова“, както и трима от героите – търновецът и доктор по генетика Калин Василев и Красимир Георгиев, ултрамаратонецът с кауза. Организатор на срещата беше Катедрата по журналистика и връзки с обществеността във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

3 коментара за “Търновец е герой в книгата „Хората, които променят България“

 • 05.12.2019 в 23:59
  Permalink

  „Следвал е в топ университети в Щатите…“ – както се казва – грънци. Следвал. И то в много университети. Я да видим – MIT, Станфорд, Харвард – в кои топ университети е следвал?

  Отговор
 • 06.12.2019 в 11:51
  Permalink

  Калимбата не знам нарцис ли е или има друга мания да получава внимание, но определено нещо му куца. А тоя другия решил и той да се прикачи и да изкара някой лев от книга или поне малко известност.

  Отговор
 • 06.12.2019 в 15:25
  Permalink

  Този Мъж е за награда от „Достойните Българи“. Каквото и да е завършил, никой не го интересува, сега се вижда какво прави, колко е отдаден за другите, много малко го правят, дори и да са завършили в най- реномираните университети. За мен няма цена. Ако всеки е отдаден по този начин светът ще разцъфти. Браво. Благодарим, че Те има.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *