228 четения

Ето каква музика трябва да слушате, когато шофирате в час пик според науката

Песните на Adele понижават стреса и поддържат пулса постоянен, когато човек шофира в час пик. До това заключение достигнаха учени от два университета в Сао Пауло, Бразилия.

Изследователите са проверили теорията си с пет жени, шофиращи в Марилия. Техните плейлисти се състояли от версии на пиано на хитовете Hello и Someone Like You на Adele, Exile на Enya, инструментална версия на Amazing Grace на Крис Томлин, както и мелодията за медитация Electra на Everstream.

Жените били подканени да шофират 3 километра в града по натоварени улици в автомобил, предоставен от учените. Средно те изминавали отсечките за 20 минути. В първия тест шофирали с музика, а във втория – без. През цялото време учените измервали сърдечния им ритъм. Накрая установили, че музиката е намалила колебанията му, което от своя страна, с течение на времето, ще спомогне за избягването на по-сериозни проблеми със сърцето.

„Нашето изследване показва, че когато слушат музика, докато шофират автомобил, сърдечният стрес у участничките в експеримента намалява“, коментира проф. Витор Валенти от екипа.

Сърдечният стрес е показател колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърцето и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от увреждащо възпаление или инфаркт за хората, които вече имат проблеми.

Продължителните периоди с възпаление или високо кръвно предразполагат към развиване на сърдечносъдово заболяване, сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт.

Източник: obekti.bg

2 коментара за “Ето каква музика трябва да слушате, когато шофирате в час пик според науката

 • 06.12.2019 в 12:13
  Permalink

  Понижават стреса? Стресирам се като чуя тая свиня да се прави на певица. Веднага сменям станцията – съвсем сериозно.

  Отговор
  • 23.03.2020 в 17:23
   Permalink

   Отдавна не е свиня, а и никога не е била! А ти нищо не разбираш от музика!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!