351 четения

Как да свалим по – лесно старите тапети

Ако е дошло време за подмяна на старите тапети, но мисълта за свалянето им ви ужасява, не бързайте да се отчайвате! Съществуват похвати, които ще ви улеснят в тази досадна задача.

За да се подготвите, преместете всички мебели в средата на помещението или в съседна стая и покрийте пода с найлон.

Като за начало свалете колкото можете от тапета с ръка. Най- горният слой обикновено се премахва сравнително лесно.

Съществуват търговски изделия, които подпомагат процеса на сваляне на тапети и биха могли да са много полезни, но ви препоръчваме първо да опитате с домашни средства. Освен че ще бъде по-евтино, домашно приготвените смеси са по-безопасни и щадящи към кожата. Ако все пак решите да използвате готов препарат, разтворете го съобразно указанията на опаковката и го нанесете върху старите тапети с помощта на четка. Оставете за няколко минути, след което свалете старите тапети с помощта на широка шпатула.

След това почистете стените с вода и твърда четка.

Домашни средства за лесно и бързо сваляне на тапети:

Топла вода и препарат за съдове – препаратите за съдове съдържат обезмаслител, който помага при премахването на старите тапети. Към 500 мл топла вода добавете 30 мл препарат за миене на съдове, напръскайте тапети с помощта на пулвелизатор или валяк. Изчакайте около 5 мин., за да се абсорбира течността и тапетът да омекне. Отстранете тапетите с шпатула или друг подходящ инструмент.

Топла вода и омекотител за дрехи – към 2 части топла вода добавете 1 част омекотител. Нанесете на тапета и изчакайте да се накисне около 10 минути. След това с помощта на шпакла или друг инструмент свалете тапета. Ако има нужда, накиснете още веднъж и изчакайте малко отново. При този метод освен че тапетите се свалят лесно, стаята ще ухае на чисто и свежо.

Топла вода и винен оцет – киселината в оцета помага за омекване на тапета и за по-бързо разтваряне на лепилото. Смесете равни части оцет и топла вода, след което трябва да напоите тапета и да изчакате около 15-20 минути.

При сваляне на много плътни тапети ви препоръчваме да опитате следното: с валяк за перфориране направете малки отвори в тапетите. На пазара се предлагат машинки с пара за сваляне на тапети, но ако нямате такава, минете тапета с парочистачка. Парата прониква през направените отвори и улеснява свалянето на тапетите. Този метод е особено подходящ и ако има боя върху тапета.

Текстилните тапети се свалят лесно, ако с валяк за перфориране направите няколко отвора и напоите добре тапети с гъба с гореща вода.

След свалянето на тапетите най-често по стената има малки остатъци от тях. Накиснете тези места добре с домашен разтвор, препарат за сваляне на тапети или гореща вода и ги отстранете с помощта на шпатула или шкурка. След това изравнете добре повърхността на стената, преди да поставите новото покритие.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!