444 четения

Неделното училище на отец Славчо показа повече от 150 детски икони

ПОВЕЧЕ ОТ 150 ИКОНИ, ИЗПИСАНИ ОТ ДЕЦАТА, КОИТО СА ПОСЕЩАВАЛИ НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ КЪМ ХРАМА „СВ. НИКОЛАЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, бяха подредени в експозиция в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Иконите разказват цялата 25-годишна история на Неделното училище, през което са минали вече стотици деца. „Имали сме много предложения да продаваме икони, да участваме с тях в благотворителни акции. Но до този момент ние не сме продали нито една икона, затова изложбата е изключително богата и е уникална. Истината е, че в България много рядко могат да се намерят детски икони“, каза при откриването на експозицията отец Славчо, който е свещенослужител в храма.

Специално за изложбата във Велико Търново се събраха пораснали вече ученици на отец Славчо и на целия му екип от педагози. За изложбата, с която започнаха тържествата, посветени на 180-ата годишнина от основаването на Славянобългарското училище към църквата, дойдоха и гости от Лондон, които изпълниха черковнославянски песнопения.

До иконите, които децата са нарисували, читалище „Надежда – 1869“ показа богослужебни книги от старопечатния си фонд. 14 учебника по вероучение и книги, които са изключително интересни, издавани са в периода 1860 – 1870 г. и са уникални като съдържание.

Днес е кулминацията на тържествата. Денят започва със света архиерейска литургия, която ще отслужи Негово преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. След това по традиция отец Славчо ще връчи дипломите на поредния випуск богослови, които завършват Православния богословски факултет на ВТУ, и ще раздаде курбан за здраве.

След това литийно шествие ще тръгне от храма и ще стигне до театъра, където ще се състои тържественият концерт.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!