1295 четения

Осем професионални направления на ВТУ влязоха в топ 3 в рейтинга на висшите училища

За пета поредна година филолозите делят мегдан със Софийския университет

 

„ФИЛОЛОГИЯ”, „ФИЛОСОФИЯ“, „РЕЛИГИЯ И ТЕОЛОГИЯ”, „ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ“ И „ТЕОРИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО“ СА ПЕТТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ, в които ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е подреден на второ място в рейтинга на висшите училища в България. За сравнение миналата година на върха бяха четири от тях без „История и археология“. Още три направления са класирани на трето място – „Изобразително изкуство”, „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по“. Миналата година в топ 3 е било и направлението „Психология“, което този път е на пета позиция. Така висшето училище на старата столица има осем професионални направления, които са в топ 3 на рейтинга, изготвен от Министерството на образованието и науката.

Националният военен университет „Васил Левски“ също има две професионални направления, които са влезли в челната тройка.

В рейтинговата система областта ни присъства с трите си университета – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който предлага обучение по най-широк спектър направления, Националния военен университет „Васил Левски”, Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов, както и с филиалите на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”. ФИЛОЛОГИЯТА Е НАПРАВЛЕНИЕТО, С КОЕТО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ВЕЧЕ ЗА ПЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА Е НА ВЪРХА. Преди нас е само Софийският университет. ВТУ изпреварва дори и Софийския университет по брой на дипломирали се студенти, повече точки имаме и по критерия за международна мобилност, минимална е разликата между двата вуза по точките, които получават за институционална и програмна акредитация. Губим обаче по критерия за научни изследвания, изоставаме и когато става дума за похарчени пари за оборудване на учебната среда, както и по показателя безработица. Много по-малко са ни точките и по показателя „Регионална реализация“. Университетът обаче се оказва привлекателен за младите хора от региона, престижът на завършилите във Велико Търново филолози също е на високо ниво. Рейтингът отчита и най-висок осигурителен доход на завършилите.

На втора позиция са още философите, историците и теолозите. Втори сме и в направлението „Теория и управление на образованието“, където обучаваме само магистри. Според таблицата, изготвена от МОН, безработицата при завършилите това направление във ВТУ е нула.

Направленията „Изобразително изкуство“, „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по“ поставят вуза ни на трета позиция по точки, но педагозите например изостават вече и след Пловдивския, и след Тракийския университет, преди нас е дори Югозападният университет в Благоевград. И трите вуза имат еднакъв брой точки и са поставени на втора позиция преди нас. Въпреки това и двете педагогически направления са се изкачили с две позиции спрямо миналата година.

Отново сме последни в направление „Политически науки“. Тази година последно място е отредено и на „Науки за земята“. Предпоследни са специалностите ни в направление „Социология, антропология и науки за земята“, както беше и миналата година. Пети сме в направленията „Туризъм“, „Право“, „Психология“, „Информатика и компютри“.

В две направления – „Математика“ и „Национална сигурност“, Великотърновският университет е останал извън класацията поради липса на достатъчно данни, които да позволят влизането му в рейтинга. Така е било и миналата година.

В ДВЕ ОТ НАПРАВЛЕНИЯТА – „АДМИНИСТРАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ” И „ИКОНОМИКА”, ОБЛАСТТА НИ УЧАСТВА В РЕЙТИНГА с повече университети. „Администрация и икономика” се изучава във ВТУ, който от девето място е слязъл на 10-о. Изучава се и в Националния военен университет, който също е десети. Но преди двата ни вуза има 14 висши училища с по-добри показатели. Стопанската академия „Д. Ценов” също предлага това направление и в него тя е на 13-о място по точки. Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и е под номер 15. Икономика се учи в Стопанската академия и във ВТУ. Двете висши училища са с еднакъв брой точки и са на осма позиция, Училището по агробизнес е на 13-о място, но по точки го изпреварват общо 21 университета.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ Е ВТОРИ В НАПРАВЛЕНИЕТО „ТРАНСПОРТ, КОРАБОПЛАВАНЕ И АВИАЦИЯ” И ТРЕТИ ВЪВ „ВОЕННО ДЕЛО“. Четвърти е в направлението „Национална сигурност“ и „Общо инженерство“ и шести в направление „Електроника, електротехника и автоматика”.

Направленията, които се изучават в търновския филиал на Медицински университет – Варна, са на трета позиция.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!