3171 четения

На 16 декември в Общината ще се състои обществено обсъждане на генералния план за движение във В. Търново

В напреднал етап е разработването на новия генерален план за организация на движението в старата столица. Отговорната работа е възложена на квалифицираните експерти от Института по транспортно строителство и инфраструктура. Проектантите представиха резултатите до момента по време на работна среща, ръководена от заместник-кмета по строителство и устройство на територията проф. Георги Камарашев. Присъстваха също представители на институциите, ангажирани с организацията на движението и пътния контрол, на граждански сдружения, превозвачи и таксиметрови фирми, директори на училища и детски градини и др.

Д-р инж. Христо Грозданов припомни, че в онлайн допитване са участвали над 1600 великотърновци, или четири пъти повече от очакваното. Той посочи, че данните показват желанието на болшинството от хората да се придвижват в рамките на града, ползвайки градски транспорт, велосипеди или пеша.

НА 16 ДЕКЕМВРИ ОТ 17:00 Ч. В ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, на което ще бъдат представени резултатите от изследването на съществуващата организация на движение и очертаните възможности и решения.

Към момента екипът е извършил детайлно наблюдение на 15 ключови кръстовища в града – както на най-натоварените, така и на тези с най-голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия. Обхванати са и пресечките, за които се очаква увеличаване на експлоатацията през следващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие, както в пиковите моменти, така и при условия на нормален трафик. Заснемането ясно показва как се образуват колоните от превозни средства, в какви посоки се разпределят. Направени бяха и специални наблюдения с дронове на най-натоварените пресечни точки. Технологията се използва за пръв път и освен данните за трафика софтуерът изчислява и рисковете от възникване на ПТП.

Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че с генералния план трябва да бъде даден отговор на въпроса как си представят великотърновци своя град в следващите 5, 10 или 20 години – дали акцент да бъде поставен върху автомобилите, или на пешеходците, велосипедистите и съвременния градски транспорт.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

6 коментара за “На 16 декември в Общината ще се състои обществено обсъждане на генералния план за движение във В. Търново

 • 05.12.2019 в 12:20
  Permalink

  Какви велосипеди във Велико Търново? Теренът в града е такъв, че велосипеди не могат да се използват. Може , но само от мазохисти.

  Отговор
  • 05.12.2019 в 20:52
   Permalink

   Да си чувал случайно за електрически велосипеди? Цената им вече е доста достъпна, а за под 500лв можеш да направиш стария си велосипед електрически.

   Отговор
 • 05.12.2019 в 13:55
  Permalink

  62% от датчаните се придвижват до работа с велосипед!Тук тази цифра е под 0,1% и друго е безсмислено да се каже по въпроса освен да се действа в посока да се промени.От това следва разбира се и не трябва да се чудим и на средната им възраст,че е с 10 години по висока…у нас 74 ,там 84 !Да караш велосипед е въпрос на култура и възпитание и никой не го свързва с нисък стандарт за разлика от нашето изкривено мислене.Дори президента им и всички депутати,милионери и собственици на сериозни бизнеси се придвижват така.И не само там разбира се.Така че това което предстои в Търново наистина е похвално,но трябва да се изгради умно,със съответните маркировки и светофари…и разбира се за тези които ще мачкат алеята да има солени глоби…не само на хартия обаче!

  Отговор
  • 05.12.2019 в 20:27
   Permalink

   То няма лошо да има велоалеи и съгражданите ни да се придвижват екологично. Градът е подходящ за велотранспорт и ако е безопасен много съграждани ще го предпочетат вместо автомобилите. Може би ако от общината започнат да санкционират ретро-мутрите които паркират както си искат пред Жеронимо и около общинатя и пощата съвсем ще се издигнат в очите на СУВЕРЕНА

   Отговор
  • 06.12.2019 в 10:27
   Permalink

   Дания равнинна държава и е нормално да има повече велосипедисти. Не зная защо трябва да има велоалеи за да кара някой велосипед? Който желае и сега може да кара – законът не го забранява. Проблемът е, че тези велоалеи отнемат част от пътното платно (става по-тясно), поради което трафика ще бъде по-голям (автомобилите ще се движат по-бавно, ще има повече задръствания), както и отделяните отработени газове от автомобилите ще са повече, които велосипедистите ще дишат. Това никой не го мисли.
   За справка на Болярина – Дания няма президент, защото е монархия.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *